De novelle De minibieb van Mats Malen van Lisser Paul Bersee is uit.
De novelle De minibieb van Mats Malen van Lisser Paul Bersee is uit. Foto: Ruth Eppink

Paul Bersee schrijft eerbetoon aan de minibieb

Algemeen

Deze maand is het boek De minibieb van Mats Malen (Baas in eigen bieb) van Paul Bersee verschenen. Hij beschrijft het verhaal van Mats Malen en Paul Bersee, twee jongens die eind jaren zestig bij elkaar in de zesde klas zitten van een basisschool in Lisse. Daarna gaan zij ieder hun eigen weg.

Vijftig jaar later is Mats Malen een hartstochtelijke liefhebber van minibiebs. Hij bezoekt rond de honderd minibiebs tussen Haarlem en Leiden. In een van de minibiebs stuit hij op een door Bersee geschreven boek. Malen vraagt zijn ‘makker’ van vroeger of hij een eerbetoon aan de minibiebs tussen Haarlem en Leiden wil schrijven. Wat Malen betreft heeft Bersee vanwege gebeurtenissen in de klas en daarbuiten nog iets goed te maken.
Bersee weet van niets. Hij heeft de gebeurtenissen in de klas en daarbuiten verdrongen in zijn geheugen. Met fantaseren over wat Mats Malen meemaakt als rondreizende minibiebfan probeert hij zijn ontwakende onrust te temperen.

Bekende locaties in Lisse
Een tragikomische novelle met scènes die zich afspelen in voor de Lissers bekende locaties zoals het voormalige treinstation en landgoed Keukenhof. Een verhaal met een spotlight op de minibiebs en de excentrieke Mats Malen.
Wat vindt Bersee eigenlijk zo bijzonder aan minibiebs dat hij er zelfs een boek over schreef? “Fascinerend aan minibiebs vind ik de aangename spanning die ik voel bij het openen en bekijken van de boeken. Wat tref ik aan? Zijn de boeken in goede of slechte staat? Vind ik het boek waar ik al een tijdje naar zoek? Zit er iets tussen dat interessant lijkt? En ik hoef het niet terug te brengen als ik het graag wil houden. Bovendien heb ik voor een bezoekje geen pas of wachtwoord nodig”, zo luidt de reactie van de auteur.

Boekhandel
Het boek is te koop voor 16,50 euro bij boekhandel Grimbergen op ‘t Vierkant in Lisse, bij uitgeverij AquaZZ via www.aquazz.com en via paul.bersee@gmail.com. Beheerders van minibiebs tussen Leiden en Haarlem, met een foto van hun minibieb op de cover, kunnen het boek bij de schrijver bestellen met 6,50 euro korting. 

Winnen?
Wilt u als lezer van deze krant een gratis exemplaar ontvangen, beschrijf dan wat u leuk vindt aan een minibieb. Uit alle inzendingen worden zeven inzenders gekozen met de meest aansprekende reacties. De overige inzenders ontvangen 6,50 euro korting en troostende woorden als zij het boek via de schrijver bestellen. Stuur uw reactie naar paul.bersee@gmail.com.