Burgemeester Arie van Erk en Co Jansen. | Foto: Annemiek Cornelissen.
Burgemeester Arie van Erk en Co Jansen. | Foto: Annemiek Cornelissen.

Koninklijke Onderscheiding voor Co Jansen

Algemeen

Burgemeester Arie van Erk reikte dinsdagavond 29 maart tijdens de gemeenteraadsvergadering in de raadzaal van het gemeentehuis een Koninklijke Onderscheiding uit aan vertrekkend raadslid Co Jansen. Jansen werd onderscheiden als lid in de orde van Oranje Nassau.

Het is een traditie dat raadsleden die afscheid nemen van de gemeenteraad en twaalf jaar of langer volksvertegenwoordiger zijn geweest worden benoemd in de Orde van Oranje-Nassau. 

Co Jansen was vanaf 13 maart 2006 burgerlid en vanaf 13 april 2006 raadslid voor Bloeiend Hillegom. Vanaf 2020 was hij zelfstandig raadslid van de Fractie Co Jansen. Hij heeft vier volle termijnen zitting gehad in de raad. Volgens de burgemeester is raadslid zijn niet zomaar een bijbaantje. “Er gaat veel tijd inzitten en het vergt betrokkenheid en passie. Ik heb er veel waardering voor. Je zet je in voor een dorp, voor een heel kleine vergoeding”. Volgens de burgemeester gaf Jansen een aantal maanden geleden aan dat hij ging stoppen. “Ik ben er wel klaar mee gaf je aan en je had er een flinke rit opzitten. Je hebt flink wat steentjes bijgedragen aan Hillegom. Ons dorp zag er 16 jaar geleden heel anders uit. Je hebt veel dossierkennis en dat kon je tot in de kleinste details uitdiepen. Je technische kennis was indrukwekkend. Twee jaar geleden ging je na de breuk met Bloeiend Hillegom door met een eenmansfractie en daarmee heb je successen behaald op diverse onderdelen. Zo zette je je tanden in de verkeersveiligheid en maakte je je hard voor het sociaal domein. Dit is slechts een kleine bloemlezing uit je loopbaan 16 jaar raadslid, waarin je van bijzondere waarde bent geweest voor de samenleving”. Jansen was duidelijk emotioneel. “Ik heb dit echt niet aan zien komen. Ik had dit allemaal niet kunnen bereiken zonder mijn gezin. Ik begon ooit als burgerraadslid hier op de achterbank. Om een goed raadslid te worden heb je geen boek nodig. Dat moet je gewoon worden. Als raadslid is het ook moeilijk om te groeien, maar ook om groot te blijven. Als raad doe je dit met elkaar. Er is een liedje van en ik wil het hier aanhalen: “Het zijn de kleine dingen die het doen”.

Op deze avond werden Dick van Egmond, Jeanne Ruigrok, Jan Zwaan, Frank Vrijburg, Monique de Wit, Jan Grimbergen en Julia Rippner bedankt voor hun inzet in in de raad gedurende de afgelopen 7 of 8 jaar. Raadsleden die zich minder dan 12 jaar hebben ingezet krijgen traditiegetrouw een wandbord van het gemeentehuis. Deze kregen zij op deze avond overhandigd, evenals een boeket bloemen en het onlangs verschenen fotoboek RondomHillegom.