Burgemeester Lies Spruit , Lisette Hogewoning (kunstenaar) en Sjaco Griffioen (eigenaar Intratuin Lisse) bij de zojuist onthulde bol 'Smile'.
Burgemeester Lies Spruit , Lisette Hogewoning (kunstenaar) en Sjaco Griffioen (eigenaar Intratuin Lisse) bij de zojuist onthulde bol 'Smile'. Foto: pr

Onthulling van drie kunstwerken in de regio: de Reuzenbollen schieten de grond uit!

Algemeen

De lente is begonnen en het bollenseizoen is geopend. Overal in onze mooie Bollenstreek zie je de bollenvelden weer kleuren. Niet alleen de tulpen, narcissen en krokussen steken hun kopjes boven de grond, ook zien we steeds meer Reuzenbollen in de streek verschijnen. In de afgelopen week zijn er maar liefst drie Reuzenbollen onthuld.

De Reuzenbollen zijn onderdeel van het project ‘Giant Tulip Bulbs’ van de Gildemeesters Bollenstreek en worden geadopteerd door stichtingen, bedrijven en gemeenten die de Bollenstreek een warm hart toedragen. Elke bol wordt beschilderd door een kunstenaar uit de regio.

Intratuin Lisse
Bij de officiële opening van Intratuin Lisse op 31 maart is de Reuzenbol ‘Smile’ van Lisette Hogewoning (Sassenheim) onthuld door de burgemeester van Lisse, Lies Spruit. Op deze bol zie je figuren die zichzelf en elkaar fotograferen tussen de bollenvelden. Deze bol is door middel van collagetechniek gemaakt.

Kasteel Oud Poelgeest
Op vrijdag 1 april is bij Kasteel Oud Poelgeest de Reuzenbol ‘Color my day – Tulips’ van Ineke Huijerman (De Zilk) onthuld. Deze bol is een kleurrijk geheel, waar tulpen door middel van mixed media op de bol zijn aangebracht. De bol is gedoneerd door de Gildemeesters Bollenstreek.

Stichting D.W. Lefeber Memory
Als laatste is op zaterdag 2 april de Reuzenbol ‘Madame Lefeber’ onthuld op de Van Lyndenweg in Lisse (zie foto onderaan dit bericht). Deze bol is geadopteerd door de stichting D.W. Lefeber Memory (1894-1979) en werd onthuld door Lefeber’s kleinzoon Reinier Lefeber. Met deze onthulling staan er nu 23 Reuzenbollen in de Bollenstreek.
De Reuzenbol gemaakt door Sjoerd Blokker uit Hillegom. De bol is geïnspireerd op de reizen van Lefeber naar Rusland en de nieuwe variëteiten, die hij uit wilde tulpen heeft ontwikkeld. Het vertelt de reis van Madame Lefeber, een tulp uit het Pamirgebergte in Tadzjikistan die via Moskou terechtkwam in een bollenschuur in Lisse. Daar werden haar sterke genen doorgegeven aan vele nieuwe variëteiten. Op de bol valt een wereld te ontdekken en hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet. De kunstenaar heeft bij de bol een prachtig gedicht geschreven, je kunt deze lezen door de QR-code op het informatiebord te scannen.
D.W. Lefeber is een legende in het bollenvak. Hij veredelde en handelde in tulpenbollen en heeft aan de wieg gestaan van veel nieuwe en verbeterde tulpenrassen die ook nu nog te koop zijn. Een nieuwe tulp ontwikkelen en introduceren kost 20 jaar. Dit weerhield Dirk Lefeber er niet van om talloze nieuwe variëteiten te ontwikkelen, waarvan jaarlijks miljoenen bollen werden geproduceerd. Ook is hij een van de initiatiefnemers van de Keukenhof.

Fietsroute
Sinds 1 april is de ‘Reuzenbollenroute’, die in samenwerking met Rent-a-bike Van Dam uit Noordwijkerhout is ontwikkeld, te vinden in de app ‘RouteNetwerk’. In deze route van 50 km zijn 25 bollen opgenomen. Bij elke bol staat een informatiebord, waar je een QR-code kunt scannen om nog meer informatie te krijgen over de bol. Voor meer informatie over de route: www.gildemeestersbollenstreek.nl/fietsroute.

Op de foto van links naar rechts: Rob Lefeber, Maria Plug, Sjoerd Blokker en Reinier Lefeber.