Afbeelding
Foto: pr

Word ook burgerhulpverlener in Lisse

Algemeen

Elke dag overlijden er 35 Nederlanders aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Als het aan de burgerhulpverleners ligt, gaat dat aantal de komende jaren flink omlaag. Om dat doel te kunnen bereiken, moet iedereen in Lisse die een hartstilstand krijgt binnen 6 minuten geholpen worden. Dan is de kans op overleving namelijk het grootst en kunnen er jaarlijks 2.500 levens worden gered.

Op dit moment hebben we in Lisse een goede club burgerhulpverleners. Dit zijn mensen die recent hebben leren reanimeren. Maandagavond 4 april ontmoetten zij elkaar in het gemeentehuis onder regie van contactfunctionaris Monique van der Weijden. Deze burgerhulpverleners zijn geregistreerd bij een van de twee oproepsystemen (HartveiligWonen en HartslagNu). Zij krijgen een bericht op hun mobiel op het moment dat er in hun buurt een hartstilstand wordt gemeld bij de meldkamer van 112.

Twee oproepsystemen
Iedereen die kan reanimeren, kan zich aanmelden als burgerhulpverlener in zijn of haar eigen buurt. Meldkamers van 112 van de ambulancediensten werken met een database met burgerhulpverleners en AED’s. Als jij je aanmeldt als burgerhulpverlener kom je in een oproepsysteem. Er zijn twee van die oproepsystemen in Nederland die werken via de meldkamers van 112: HartslagNu en HartveiligWonen. Zij hebben een vergelijkbare werkwijze:

· Er komt via 112 een melding binnen van een hartstilstand.
· De meldkamer stuurt twee ambulances naar het slachtoffer en schakelt het oproepsysteem voor burgerhulpverleners in.
· Maximaal dertig burgerhulpverleners die binnen een straal van 1.000–1.500 meter van het slachtoffer wonen, ontvangen een sms’je.
· Een derde van de hulpverleners krijgt de oproep naar het slachtoffer te gaan en te starten met reanimatie. Twee derde krijgt het verzoek eerst een AED te halen. In het sms’je staat de locatie van het slachtoffer en een link naar de routebeschrijving.
· Burgerhulpverleners starten met reanimeren tot de ambulance er is.

Aanmelden
Wil je ook levens redden in jouw buurt? Meld je dan vandaag nog aan als burgerhulpverlener. Wil je meer informatie over burgerhulpverlening in Lisse, neem dan contact op met Marianne Lenterman op 0626778762 of met Monique van der Weijden via m.vanderweijden@hltsamen.nl.