Burgemeester Spruit heet de Oekraïense vluchtelingen bij hotel Lowietje welkom. | Foto: Sven van der Vlugt
Burgemeester Spruit heet de Oekraïense vluchtelingen bij hotel Lowietje welkom. | Foto: Sven van der Vlugt Foto: Sven van der Vlugt

Warm welkom in Lisse voor Oekraïense vluchtelingen

Lisse n Burgemeester Spruit heeft donderdag 21 april de eerste vluchtelingen uit Oekraïne welkom geheten in Lisse. Dat gebeurde in hotel Lowietje aan de Heereweg waar de gemeente opvang heeft gerealiseerd voor zo’n vijftig vluchtelingen. De Oekraïners kregen naast een warm welkom, voorlichting over welzijn, zorg en veiligheid en een inkijkje in de cultuurverschillen tussen Nederland en Oekraïne.

Lisse heeft sinds 12 maart samen met de gemeenten Teylingen en Hillegom 120 vluchtelingen opgevangen in de noodopvang aan de Noorderlaan in Hillegom. Nu de ruimten in Lowietje gereed zijn om te verblijven, kan een deel van de vluchtelingen uit Hillegom naar Lisse verhuizen. De locatie is beschikbaar voor een jaar.

Tijdens de voorlichtingsbijeenkomst kregen de vluchtelingen informatie over taallessen, gezondheidszorg en activiteiten. Vertegenwoordigers van Welzijnskompas en Welzijnskwartier en beveiligingsbedrijf Trigion verzorgen de voorlichting. De vluchtelingen konden ook kennismaken met de huisartsen. Er was een tolk aanwezig om het allemaal begrijpelijk te maken. Naast de vluchtelingen die in Lowietje worden opgevangen, waren ook vluchtelingen aanwezig die bij gastgezinnen in Lisse verblijven.

Vaderland verlaten

Burgemeester Lies Spruit zei te begrijpen hoe moeilijk het voor de vluchtelingen moet zijn om hun vaderland te verlaten: “Ik realiseer me dat u geen eenvoudige tijd achter de rug hebt. En ongetwijfeld nog steeds veel zorgen heeft. Ik wil u laten weten dat veel mensen uit Lisse en omgeving met u meeleven. Dat geldt uiteraard ook voor mijzelf. Ik hoop dat wij met het bieden van een woonplek voor langere tijd, enkele van uw zorgen kunnen wegnemen. Samen met partners, enthousiaste vrijwilligers en kundige tolken willen wij ervoor zorgen dat u zich snel op uw gemak voelt in ons dorp.” De burgemeester attendeerde de vluchtelingen ook op het Bloemencorso Bollenstreek dat aanstaande zaterdag langs hun woonlocatie trekt. 


Veelgestelde vragen

De gemeente ontvangt regelmatig vragen over de opvang van mensen uit Oekraïne. Veelgestelde vragen beantwoordt de gemeente op de website: www.lisse.nl/oekraine.