De Koningstraat in 1957. De woningen zijn in 1949 gebouwd. | ©: Jan vd Voet
De Koningstraat in 1957. De woningen zijn in 1949 gebouwd. | ©: Jan vd Voet Foto: Jan van der Voet

Oud Lisse maakt beeldverhaal van de wederopbouw in Lisse

foto n De Vereniging Oud Lisse heeft foto’s van de woningbouw na de Tweede Wereldoorlog in een beeldverhaal bijeengebracht. In ongeveer tachtig foto’s ziet u hoe de woningnood bestreden werd in de Oranjebuurt en de Bloemenbuurt. 

Het valt op dat de meeste woningen en straten er nog vrijwel hetzelfde uitzien. Tegelijkertijd wordt duidelijk dat we nu in een andere tijd leven. Er waren toen bijna geen auto’s te zien! U kunt het beeldverhaal bekijken op de website van Oud Lisse (scroll daar een stukje naar beneden).

Na de Tweede Wereldoorlog was de woningnood volksvijand nummer één. Tijdens de oorlogsjaren was er vrijwel niet gebouwd, terwijl veel woningen verwoest of beschadigd werden. Intussen maakte een geboortegolf het woningtekort nog groter. Een groot deel van de bevolking was aangewezen sociale woningbouw, de zogenaamde woningwetwoningen. In Lisse waren het vooral de twee woningbouwverenigingen die in de jaren vijftig (de jaren van de wederopbouw) flink gingen bouwen. Volksbelang breidde eerst uit in de Oranjebuurt en bouwde daarna de Bloemenbuurt, om onmiddellijk verder te gaan in de Zeeheldenbuurt. Het Gezinsbelang bouwde vooral in De Engel, maar daarna ook in de Zeeheldenbuurt. In het beeldverhaal ziet u foto’s van de woningbouw in de Oranjebuurt en de Bloemenbuurt.

Woningwetwoningen werden vaak in 50 jaar afgeschreven. De meeste vroeg-naoorlogse woningen in Lisse gaan inmiddels al veel langer mee en worden nog altijd bewoond. Achtereenvolgens Volksbelang, Trias en nu Stek hebben voortdurend in de woningen geïnvesteerd en deze zoveel mogelijk bij de tijd gehouden. De meeste straten zien er nog vrijwel hetzelfde uit als in de jaren vijftig. Slechts in enkele gevallen zijn woningen gesloopt en vervangen door nieuwe (Montbretiastraat en de Irenestraat). De woningnood is flink aangepakt na de oorlog, maar nooit verdwenen. Iedereen weet dat er ook nu nog een grote opgave ligt.

Volksbelang en Het Gezinsbelang gingen in 2000 op in Trias Woondiensten, dat later onderdeel werd van Stek.