Heet ook publiek welkom in jouw huiskamer! Meld je aan bij Gluren bij de Buren Lisse. | Foto: Arja Luijk
Heet ook publiek welkom in jouw huiskamer! Meld je aan bij Gluren bij de Buren Lisse. | Foto: Arja Luijk Foto: Arja Luijk

Huiskamers als podium gezocht in de Poelpolder voor Gluren bij de Buren

Lisse n Huiskamerfestival Gluren bij de Buren is langzamerhand niet meer weg te denken uit Lisse. Ieder jaar in oktober kunnen inwoners van Lisse een weekend lang terecht in tientallen huiskamers om te luisteren naar gratis muziek- en theatervoorstellingen. De organisatie is voor de komende editie op zoek naar huiskamers in de Poelpolder.

Ans van Kesteren had er al eens over gelezen, maar nog nooit een voorstelling bijgewoond. Het kwam er gewoon niet van. Toen ze met pensioen ging, was er tijd voor nieuwe uitdagingen. "Ik had me voorgenomen om echt wat te maken van deze nieuwe levensfase en besloot om elk jaar minimaal drie dingen te gaan doen die ik nooit eerder had gedaan. Bevalt iets, dan blijf ik dat doen, bevalt het niet, dan niet. Zo besloot ik 10 dagen in mijn eentje op fietsvakantie te gaan in Nederland. Niet omdat mijn partner niet mee wilde, maar omdat ik wilde ervaren hoe dat is. Om diezelfde reden heb ik mijn huiskamer een paar jaar geleden voor het eerst opgegeven als podium tijdens Gluren bij de Buren." 


Spannend

Spannend vond ze het wel. Wie zou er komen optreden? Zouden er wel bezoekers op afkomen? Omdat haar huis niet zo groot is, was in overleg met de organisatie gekozen voor een optreden door een of twee muzikanten. Met wat verschuiven van meubels kon ze dan toch nog wel 15 mensen kwijt in de kamer. Het eerste jaar kwam er een gitarist, het jaar erop een jonge singer-songwriter en het jaar daarna een tweekoppige hiphopformatie. "Het was alle drie keren echt heel leuk. Die laatste keer dacht ik wel: wat zal dit worden? Maar het is ook leuk om eens muziek te horen die je zelf niet snel zou uitkiezen. Het bleek heel toegankelijke muziek te zijn. Weer een nieuwe ervaring opgedaan! Ik heb ook een keer alle buren uitgenodigd om te komen luisteren. Op die manier kun je je buren op een informele manier met elkaar in contact brengen. Weer eens wat anders dan een buurtbarbecue, toch? Maar dat hoeft natuurlijk niet, je kunt het ook op zijn beloop laten en afwachten wie er komt." 


Goed bevallen

Gluren bij de Buren bleek zo te bevallen dat Ans nu zelf deel uitmaakt van de organisatie. Ze is medeverantwoordelijk voor het zoeken van nieuwe huiskamers in de Poelpolder, de wijk waarin ze zelf woont.


Huiskamers op 1 oktober

Voor de komende editie van het Huiskamerfestival is Gluren bij de Buren Lisse nog op zoek naar enkele huiskamers in de Poelpolder op zaterdagmiddag 1 oktober 2022. Wie net als Ans wel in is voor iets nieuws kan zijn of haar huiskamer online aanmelden. Groot of klein, alle kamers zijn in principe geschikt. Liever eerst wat meer informatie of een oriƫnterend gesprek met Ans? Mail dan naar info@glurenbijdeburen-lisse.nl. Informatie over het festival en de aanmeldingsprocedure is te vinden op de website www.glurenbijdeburen-lisse.nl.