The Worst Person in the World bij Filmhuis Lisse

Lisse n Het Filmhuis Lisse draait dinsdagavond 3 mei in Floralis de Noorse speelfilm 'The Worst Person in the World' van regisseur Joachim Trier.

De film, genomineerd voor twee Oscars (voor beste internationale film en beste scenario), gaat net zozeer over een groeiend besef van sterfelijkheid als over carrièrekeuzes en liefdesleed. De melancholieke ondertoon geeft de film een ziel. 

Wanneer Julie dertig wordt, besluit ze meer uit het leven te halen en zet ze een punt achter haar stabiele relatie met de 45-jarige succesvolle schrijver Aksel. Ze ontmoet de jongere en knappe Eivind, met wie ze zich in een nieuw avontuur stort. The Worst Person in the World was geselecteerd voor de hoofdcompetitie van het Cannes Filmfestival 2021. Actrice Renate Reinsve won er de Palm voor Beste Actrice.

De foyer van Floralis (Floralisplein 69) is om 19.30 uur geopend. De zaal gaat om 19.45 uur open en de film begint om 20.00 uur. Kaartjes kosten € 7,= per stuk, exclusief € 0,50 reserveringskosten; ongeacht het aantal kaartjes dat men koopt. De kaartjes zijn uitsluitend vooraf te koop via de website van het Filmhuis Lisse: www.filmhuis-lisse.nl.


De zoektocht naar Marie Schoen

ingezonden n "November 2021 kwam Jakob Roth in naam terug naar Hillegom. Dit gebeurde door middel van zijn in november 2021 geplaatste Struikelsteentje voor onze woning op de 2de Loosterweg. Nieuwsblad ‘De Hillegommer’ heeft mij de gelegenheid gegeven om vóór Dodenherdenking en Bevrijdingsdag 2022 in vier artikelen eer te doen aan de sympathieke Hillegommer, die in het voorjaar van 1943 is weggevoerd en vermoord in een kamp in Polen. In de eerste twee reeds geplaatste artikelen stond Jakob zelf centraal door middel van de herinneringen van Kees v.d. Kolk én door het steentje in het Holocaustmonument in Amsterdam."

"Over Jakob wist ik dus een aantal details terug te vinden. Hij woonde in bij het gezin Gosse en Jeltje Noteboom in onze huidige woning op de 2de Loosterweg 84, werkte als kantoorbediende bij de Fa. Stassen en was lid van de Hillegomse Harmoniekapel. Op dinsdag 14 februari 1939 verzorgde de Harmoniekapel een concert in Hotel Flora, in aanwezigheid van Burgemeester van Nispen tot Pannerden met zijn echtgenote. Het stemt melancholiek om te bedenken dat óók Jakob met hart en ziel zal hebben meegespeeld aan het openingsnummer ‘Marche-cortége de la Reine de Saba', onder leiding van dirigent Marinus Adam. Hoe het verder is gegaan met het gezin Noteboom is redelijk bekend. 

Vader Gosse en zijn twee oudste dochters Jissy en Henny zaten in het verzet, en het gezin heeft de oorlog overleefd.

(Lees het hele artikel op: www.dehillegommer.nl)

 Achterkleinkinderen waren aanwezig bij de plaatsing van het Struikelsteentje in het trottoir vóór de woning van hun overgrootouders. Maar de zoektocht naar Jakobs geliefde, Marie Schoen, stokt. Wat weten wij dusver van Marie? Zij woonde in de Meerstraat op nummer 98. Bekend is dat daar op 27 juli 1936 C.M. Schoen kwam te wonen, gevolgd door P. H. Schoen op 19 juni 1937. Maart 1953 ontving Marie als erfgename van haar Jakob nog een kleine 200 gulden. Wat er daarna van haar is geworden, is nog onbekend. Na mijn oproep in ‘De Hillegommer' heb ik twee reacties ontvangen. Dit heeft helaas nog niet tot resultaat geleid. De zoektocht gaat wél verder. Want wat zou zij ervan hebben gevonden, of haar mogelijke nazaten, dat haar geliefde Jakob Roth niet is vergeten. En dat tot op de dag van vandaag nog bijna dagelijks wandelaars zich buigen over het Struikelsteentje met zijn naam erop."