Diensten Protestantse Gemeente Lisse

Lisse n De Hervormde gemeente en de Gereformeerde kerk in Lisse zijn onlangs gefuseerd en vieren dat op 15 mei. De diensten in de maand mei vinden plaats in de Grote Kerk op het Vierkant. 

Op zondag 1 mei om 10.00 uur gaat proponent R.H.J. Six uit Amsterdam voor in de dienst in de Grote Kerk, met medewerking van Combo. Op 15 mei 's morgens vinden in de drie kerken (Grote Kerk, Pauluskerk en Gereformeerde Kerk) afscheidsdiensten plaats van de oude wijken.

Nederland is weer grotendeels terug in het oude normaal. Omdat het wel goed is om nog rekening te houden met mensen met een kwetsbare gezondheid, wordt een klein deel van de koffiezaal nog enige tijd zodanig ingericht dat daar anderhalve meter afstand gehouden kan worden.


Bibliotheek zoekt digitale vrijwilligers

Lisse n De samenleving wordt steeds digitaler en niet iedereen kan die digitalisering bijbenen. Het (Digi)Taalhuis van Bibliotheek Bollenstreek helpt mensen die achterblijven op het gebied van digitale vooruitgang door middel van digimaatjes.

Voor de vestigingen in Lisse (Koninginneweg 79A), Noordwijk en Noordwijkerhout is de Bibliotheek Bollenstreek op zoek naar geduldige en zelfstandige vrijwilligers die weten hoe een computer werkt en bekend zijn met de digitale overheid. Vrijwilligers hoeven geen IT’er te zijn of alles te weten over de laatste apps. We zoeken vrijwilligers die het een uitdaging vinden om met mensen met beperkte digitale vaardigheden aan de slag te gaan en hun angst voor de digitale wereld weg te nemen.

Digitale vrijwilligers (digimaatjes) worden in een 1-op-1-traject gekoppeld aan iemand die digivaardiger wil worden. Ze begeleiden en oefenen de basisbeginselen van het computergebruik. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een online doktersafspraak, oefenen met het gebruik van een muis en het aanvragen van een nieuw rijbewijs. Het traject is bedoeld om de angst die vaak heerst bij ‘digibeten’ weg te nemen door op een informele manier te oefenen.


Een digimaatje maakt echt het verschil voor iemand. De tijd die vrijwilligers kwijt zijn is ongeveer 1 tot 1,5 uur per week voor een periode van 2 maanden. Uiteraard is er passende begeleiding en wordt er een basistraining aangeboden. Ook is er ruimte voor verdere specialisering.


Meer informatie is te vinden op de website van de Bibliotheek Bollenstreek www.bibliotheekbollenstreek.nl/vrijwilligers. Voor vragen en voor het maken van een afspraak voor een oriënterend gesprek kan contact opgenomen worden met Roy Geers, (Digi)Taalhuis Coördinator Bibliotheek Bollenstreek, rgeers@bibliotheekbollenstreek.nl.