Patiënten konden op deze, of een van de andere posters, aanwijzen wat ze mankeren. | Foto: Caroline Spaans.
Patiënten konden op deze, of een van de andere posters, aanwijzen wat ze mankeren. | Foto: Caroline Spaans. Foto:

Bijzonder spreekuur voor oud-huisartsen

Hillegom n (vervolg pagina 5) Wybe vult aan: "Daarvoor vragen ze antibiotica. Op een enkele na, hebben we bijna alleen met virale infecties te maken had en dan heeft het geen zin om antibiotica voor te schrijven. Maar probeer ze dat, als vreemde arts, met of zonder tolk, maar eens aan het verstand te peuteren." 

Jos: "Het veiligste is het natuurlijk om je somatisch te uiten: je komt met buik- of hoofdpijn, maar feitelijk is er soms iets heel anders aan de hand. Dat psychische deel is onzekerheid, kwetsbaarheid: dat gaat ook over opa en oma in Charkov, over een echtgenoot, zoon of vader aan het front!" De beide oud-huisartsen maken zich wel zorgen over de staat van de tanden en slechte ogen van sommigen die ze onderzochten: "Dat wordt nog een kostenpost voor de gemeente." Voor de herplaatsing op de nieuwe voorlopige opvangplek is zorgvuldig rekening gehouden met familieverhoudingen en vriendschappen: "Die sociale cohesie is heel belangrijk."


Gezellig, gratis en gezond

regio n Stichting Gezond Natuur Wandelen houdt mensen op een gezellige manier in beweging. Een uurtje uitwaaien in de buurt, samen met mensen uit de buurt. ‘Het is leuk om indrukken te kunnen delen.’ 

Wandelen in een natuurlijke omgeving geeft plezier. Het helpt zowel het lijf als het brein in conditie te houden, zegt ambassadeur professor Erik Scherder. Onderzoek toont aan dat groen-ontmoetingen tussen buurtbewoners stimuleert. Tal van organisaties, zoals het Oranje Fonds en de provincie Zuid-Holland, ondersteunen daarom dit initiatief. Als ‘groene verbinder' brengt Gezond Natuur Wandelen wijkbewoners op een simpele, goedkope maar vooral gezéllige manier met elkaar in contact. Er zijn meer dan honderd vertrekpunten, waaronder locaties in Hillegom, Sassenheim en Warmond. Deelname is gratis en vrijblijvend: opgeven hoeft niet. Na afloop is er koffie en thee. Meer informatie is te vinden op www.gezondnatuurwandelen.nl.

Gezond Natuur Wandelen zoekt mensen die het leuk vinden om wandelingen te begeleiden. Geïnteresseerd? Neem contact op met Monique Bos: moniqueb@gezondnatuurwandelen.nl.