Jan van Vliet (Gildemeesters Bollenstreek), Cees Vreugdenhil (Fioretti College) en leerlingen. | Foto: PR
Jan van Vliet (Gildemeesters Bollenstreek), Cees Vreugdenhil (Fioretti College) en leerlingen. | Foto: PR Foto:

Fioretti adopteert drie reuzenbollen

regio n Het bestuur van Stichting Fioretti Teylingen heeft besloten om drie reuzenbollen te adopteren. De bollen worden in samenwerking met hun leerlingen ontworpen en geplaatst bij drie van de vijf locaties.

Stichting Fioretti Teylingen - bestaande uit: Fioretti College Lisse, Fioretti College Hillegom, Teylingen College KTS Voorhout, Teylingen College Leeuwenhorst Noordwijkerhout en Teylingen College Duinzigt in Oegstgeest - heeft besloten om de manshoge kunstwerken in de vorm van een bol te adopteren vanuit educatief oogpunt. Cees Vreugdenhil (voorzitter bestuurscollege Fioretti): “We willen bij onze leerlingen betrokkenheid creëren bij de ontwikkeling van hun omgeving – de Duin- en Bollenstreek – en we willen dat ze trots zijn op hun eigen regio!”
De leerlingen zijn druk bezig met het ontwerpen van de bol, die bij hun school komt te staan. Zo hebben de art class-leerlingen van het Teylingen College Leeuwenhorst eerst schetsen op papier gezet, om vervolgens een aantal 3D-modellen van klei te maken. Zo kunnen ze zien hoe hun ontwerp daarop uit zou komen. De reuzenbollen worden straks beschilderd door een kunstenaar uit de Bollenstreek, maar het ontwerp komt van de leerlingen.
De reuzenbollen worden geplaatst bij het Fioretti Lisse, Leeuwenhorst Noordwijkerhout en KTS in Voorhout. Het Fioretti Hillegom ondersteunt het project al langere tijd door het maken van de rvs-informatieborden, die bij alle bollen geplaatst worden. Zo levert elke locatie zijn bijdrage aan dit mooie project om de Bollenstreek een stukje mooier en nóg aantrekkelijker te maken.
Naar verwachting worden deze drie reuzenbollen in de tweede helft van dit jaar gemaakt.


Afvalscheiding: inwoners doen het goed

hillegom n De Meerlanden is met ingang van deze week gestart met een speciale Afvalpagina, die maandelijks in De Hillegommer verschijnt. Hierop staat alles over afval in Hillegom. Wel zo handig voor alle inwoners, want in het ophalen én het aanleveren van afval is het afgelopen jaar aardig wat veranderd. "En onze inwoners doen het goed!", laat de kersverse portefeuillehouder wethouder Maarten Dijkshoorn weten. Dijkshoorn nam de portefeuille openbare ruimte/afvalbeleid over van wethouder Jan van Rijn.

Door Caroline Spaans

Restafval per persoon per jaar was 190 kg en ging in 2021 naar 120 kg per persoon per jaar. Het landelijke doel vanuit de rijksoverheid voor het jaar 2025 is maximaal 30 kilogram restafval per persoon per jaar. 

"In de laatste prognose voor 2022 heeft de Meerlanden dit bijgesteld naar 100 kg per persoon per jaar.


Tour de force

De Hillegommers hebben het nóg beter opgepakt, dan wij van te voren hadden bedacht. Want wij kunnen wel iets verwachten van onze inwoners, maar zíj moeten het doen. Het was een tour de force om er te komen en het heeft veel beter uitgepakt dan we dachten. Dus daarop mogen we best trots zijn!" De gemeente is er ook trots op dat de gemeenteraad unaniem het afvalbeleid heeft vastgesteld. 

Het nieuwe afvalbeleid is sinds januari 2021 aangepast. Het jaar 2022 is een gewenningsjaar. Nu betalen inwoners voor het ledigen van het afval; het is de bedoeling dat vanaf 2023 inwoners voor hun restafval gaan betalen: de vaste kosten afvalstoffenheffing stijgen hierdoor minder. Hoe minder ledigingen, hoe goedkoper. 

De PMD (Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen en Drankkartons) wordt iedere week opgehaald. De GFT+E (Groente, Fruit, Tuin, en Etensresten) wordt tussen mei en oktober ook iedere week opgehaald. "We hebben gemerkt dat inwoners daar ook goed gebruik van maken: wat er in zit, hóórt er ook in. Daar zit geen vervuiling in. Ook niet in het restafval. Als het gescheiden afval 'vervuilt' is, dan kan je er niets mee. Dan moet het allemaal naar de verbranding en dát is kostbaar. Als je goed aan bronscheiding doet, is het afval gewoon goed recyclebaar."


PMD-zak niet eerder ophangen dan de ophaaldag

"Wat belangrijk blijft, is dat de PMD-zak ook op de ophaaldag zelf wordt opgehangen, en niet eerder. Dat voorkomt dat bijvoorbeeld meeuwen of katten de zakken kapot maken. Bovendien: als mensen de app van de Meerlanden downloaden, krijgen ze de avond vóór de ophaaldagen een pushbericht dat ze hun afval klaar kunnen zetten." 

Overigens zijn de rolcontainers die de gemeente heeft voor haar inwoners, allemaal geproduceerd van gerecycled materiaal. 

"Verbranden kostte ons drie jaar geleden nog 'maar' 13 euro per tonnage, dat is naar 34 euro gegaan en de verwachting is dat dat naar 64 euro per tonnage gaat. Bij een ongewijzigd afvalbeleid, was de afvalstoffenheffing misschien wel x100 gegaan! De stijging voor de inwoners wordt nu niet hoger. Het beeld van de inwoners is misschien: we doen het harstikke goed met die afvalscheiding, dús ga ik minder betalen, maar omdat de prijs van verbranden zo omhoog is gegaan, blijft het gelijk."

De nieuwe wethouder laat tot slot weten dat hij met zowel het klein MKB en het onderwijs in gesprek gaat hoe de gemeente kan samenwerken om ook met hen tot een goed afvalbeleid te komen.

Wethouder Maarten Dijkshoorn. | Foto: Sven van der Vlugt.