Adviesraad Sociaal Domein. | Foto: PR.
Adviesraad Sociaal Domein. | Foto: PR. Foto:

Conclusie adviesraad:

Onafhankelijke buitenstaanders belangrijk bij lastige hulpvragen

Hillegom n De Adviesraad Sociaal Domein nodigde vorige maand een brede groep geïnteresseerden uit om twee voorbeelden te horen van mensen die zijn vastgelopen in hun vraag om ondersteuning. 

Onder leiding van Frenk van der Linden werden ervaringen gedeeld en is er met elkaar nagedacht over wat er nodig is om te voorkomen dat andere mensen in dezelfde situatie komen. 

Beide zaken werden uitgebreid toegelicht. In het ene geval gaat het om een kind dat verdwaalt in het schoolsysteem, het andere iemand die inkomen en huisvesting verliest. Hoewel de voorbeelden heel erg verschillend waren, zijn er toch overeenkomsten. Zo valt op dat mensen in de regelgeving en afspraken verdwalen. In hun eigen woorden: “Ik wist ook niet alle regels, ik snapte het niet – en nog steeds niet.” “Het is moeilijk als je niet in het systeem past”, verzucht één van de aanwezigen. “Het vraagt heel veel van je om de juiste weg te vinden." En eigenlijk is dat in beide voorbeelden niet zonder hulp gelukt. De oplossingen die mensen zelf vonden, pasten niet in de afspraken en regels die er zijn. Sterker nog, zij laten duidelijk zien dat regels niet altijd op elkaar aansluiten en soms zelfs in de weg staan van datgene dat ze willen bereiken.

Hoe is het de betrokken mensen dan toch gelukt om het tij te keren? In beide verhalen blijken er onafhankelijke mensen betrokken geraakt te zijn met veel kennis van de onderwerpen waarop men vastliep. Aanwezige ondersteuners geven aan dit te herkennen. De Adviesraad dankt alle dappere aanwezigen. Zij die hun verhaal durfden te doen en alle hulpverleners die zich hiervoor durfden open te stellen. Een betrokkene: "Ik hoop met mijn verhaal te voorkomen dat iemand anders ook in zo'n beroerde situatie terechtkomt.”