Het college heeft inkomsten en uitgaven scherp in beeld gebracht.
Het college heeft inkomsten en uitgaven scherp in beeld gebracht.

Gemeente Lisse sluit 2021 met overschot af

Politiek

De gemeente Lisse heeft het jaar 2021 positief afgesloten met 5,3 miljoen euro. Dit resultaat is ontstaan uit een terughoudend financieel beleid als gevolg van het eerder verwachte tekort, extra structurele inkomsten vanuit het Rijk, vrijval van een aantal voorzieningen en de verkoop van panden en grond. Het overschot van 2021 wordt apart gezet en gebruikt om de reserves te versterken. Het financieel meerjarenperspectief van de gemeente blijft zorgelijk, zo meldt verantwoordelijk wethouder Kees van der Zwet. Ondertussen zit er schot in de formatie van het nieuwe college.

De financiële positie van de gemeente Lisse is de afgelopen jaren verslechterd. Bij het aantreden van het huidige college in 2018 werd een flinke financiële opgave duidelijk. Het college heeft alle inkomsten en uitgaven scherp in beeld gebracht. Het heeft een terughoudend financieel beleid gevoerd, waarin werkzaamheden die moesten zijn uitgevoerd en werkzaamheden die gewenst waren zijn geprioriteerd. Samen met de gemeenteraad is met gerichte bezuinigingen en betere financiële afwegingen meer balans aangebracht.

Lobby bij het Rijk
In december 2021 is de notitie ‘Toekomstbestendig begroten’ vastgesteld, waarin samen met de raad de ambities voor de financiële toekomst van onze gemeente afgesproken zijn. Vanaf 2022 gaat Lisse deze uitgangspunten in de begroting voor het eerst strikt hanteren, of expliciet toelichten wat hierin financieel wel of niet haalbaar is.
Wethouder financiën, Kees van der Zwet: “De afgelopen jaren hebben we hard gewerkt om de financiële situatie in kaart te krijgen. Ondanks het positieve resultaat van 2022 moeten we voor 2023 en verdere jaren blijven bijsturen. De lobby vanuit gemeenten bij het Rijk heeft gelukkig wel vruchten afgeworpen; we hebben meer geld gekregen voor onze taken. Onze drie college-ambities ‘een aantrekkelijk Lisse, vitale inwoners en duurzame innovatie’ hebben we deze periode weer verder kunnen brengen, ondanks het financiële zware weer waarin Lisse zit.”

Kadernota
Tegelijk met de jaarrekening is ook de Kadernota aangeboden aan de gemeenteraad. In de Kadernota kijkt het college in het voorjaar vooruit naar nieuwe wettelijke taken, en plannen en ambities. De Kadernota geeft de kaders voor de begroting van 2023. Door de collegewisseling dit jaar bevat deze Kadernota alleen noodzakelijke wijzigingen. Het nieuwe raadsakkoord dat momenteel in de maak is krijgt een prominente plek in de begroting 2023.

Formatie
En wat de formatie betreft: het ziet ernaar uit dat half juni bekend is met welke partijen Nieuw Lisse het nieuwe college gaat vormen. Onder leiding van extern formateur Hans Demoed in opdracht van de fractie Nieuw Lisse zijn inmiddels twee gespreksrondes geweest met de onderhandelaars van de zes partijen in de gemeenteraad. In deze gesprekken kon kennis worden gemaakt met de kandidaat-wethouders van de zes partijen. Vanuit de algemeen bestuurlijke positie werd ook gesproken met burgemeester Lies Spruit en op verzoek van de formateur ook met de gemeentesecretaris.
“Inmiddels is het traject van het Raadsakkoord ook vergevorderd en zal er vermoedelijk op 9 juni een afrondend gesprek worden gevoerd. Op dat moment kunnen ook de definitieve teksten worden gemaakt en ook de daaruit voortvloeiende college-opdrachten. Die zijn belangrijk voor het uiteindelijke formatie-advies. Het voornemen is dan ook op 13 juni tot een afronding te komen van het formatie-advies”, meldt Demoed.