Zaterdag 25 juni staat ze op het podium van het Hillegoms Muziekfeest. | Foto/tekst: Annemiek Cornelissen
Zaterdag 25 juni staat ze op het podium van het Hillegoms Muziekfeest. | Foto/tekst: Annemiek Cornelissen

Christa Kerdijk in de race voor beste Nederlandse volkszangeres

Algemeen

De in Hillegom woonachtige zangeres Christa Kerdijk doet een gooi naar de titel Nederlands beste volkszangeres in het nieuwe SBS 6 programma: Hollandse nieuwe, dat zaterdag 4 juni voor het eerst op tv was.

Kerdijk was daar te zien, terwijl ze auditie deed in haar woning in Sassenheim, deze opnamen werden een paar maanden geleden gemaakt, voordat ze naar Hillegom verhuisde. Haar vertolking van het nummer Ik pluk een ster voor jou van Rene Riva, leverde naar drie keer ja op van de jury bestaande uit Danny de Munk, Samantha Steenwijk en Rene Froger, hetgeen betekent dat ze door is naar de volgende ronde en op zaterdag 2 juli wederom op tv komt. Voordat dat echter zover is schittert ze zaterdag 25 juni om 15.30 uur op het Hillegoms muziekfeest in de Hoftuin.

Kerdijk heeft al jarenlange ervaring als zangeres. Op tal van plekken in Nederland stond ze op het podium. Eerder deed ze mee met talentenjachten en was ze op tv, onder andere bij ‘Bloed, zweet en tranen’, ‘Wie wordt de vijfde topper’ en ‘All together now’.

“Na deze deelnames besloot ik niet meer mee te doen aan talentenjachten. Het legt toch behoorlijk veel druk op je als zangeres en dat wilde ik niet meer. Totdat ik een oproep voorbij zag komen voor ‘Hollandse Nieuwe’. Ik besloot de scout van Talpa, die ik al kende van vorige deelnames een berichtje te sturen en vroeg of dit iets voor mij zou zijn.

Ik kreeg een bevestigend antwoord en besloot er voor te gaan, vooral omdat de auditie bij jezelf thuis zouden plaatsvinden. Lekker vertrouwd dus!” 

Geveld door corona

Kerdijk werd echter geveld door corona en kon niet bij de intake zijn. “Ik kreeg de mogelijkheid om via de videocam mee te doen en dat deed ik met twee liedjes ‘Hart en Ziel’ van Danny de Munk en ’Costa del Sol’ van de zangeres Zonder de naam. Ze waren onder de indruk en ik mocht auditie doen. ‘Hart en Ziel’ werd al gezongen, dus ik moest een ander liedje doen. Ze kwamen met de suggestie ‘Ik pluk een ster voor jou’ en daar kon ik me helemaal in vinden. In dit nummer kon ik niet alleen warme lage tonen laten horen, maar ook mijn hoge uithaal, mijn kracht erin zetten en wat eigenlijk het belangrijkste was: het verhaal overbrengen.” 

Zo kwamen de juryleden en presentator Jeroen van den Boom bij haar thuis en op tv was al te zien dat de zangeres samen met haar man Perry de show stalen, door de manier waarop ze met elkaar omgingen. “Zo doen we normaal ook hoor, ze noemen ons niet voor niets de nieuwe Tiny en Lau”. Kerkdijk barstte na de drie keer ja in tranen uit, waarna Jeroen van der Boom haar vroeg wat haar zo raakte. Ze antwoordde dat haar onzekerheid haar wederom parten speelde, waarop de presentator zei: “Je bent een prachtig mens, je hoeft niet onzeker te zijn”.