Kaart uit 1687 (Johannes Dou) | pr
Kaart uit 1687 (Johannes Dou) | pr

Kennis van historisch landschap als hulpmiddel voor moderne problemen

Algemeen

De Cultuur-Historische Vereniging “Oud Lisse” organiseert een lezing door drs. Menne Kosian over de geschiedenis van het landschap in onze regio en de lessen die we daaruit kunnen trekken. De lezing vindt plaats op dinsdag 21 juni vanaf 20.00 uur in ’t Poelhuys aan de Vivaldistraat 4, zaal open om 19.30 uur. Er is bewust gekozen voor deze locatie, want die avond wordt namelijk ook aandacht besteed aan het nieuwe onderzoek dat “Oud Lisse” is gestart naar het de geschiedenis van de Lisserpoelpolder.

Het landschap van West-Nederland wordt gekenmerkt door laaggelegen veengebieden en (grote) steden. In een periode van klimaatverandering, zeespiegelstijging en bodemdaling staat dit typisch Hollandse landschap sterk onder druk. Drastische maatregelen zijn nodig om het land droog en veilig te houden. Dit kan ten koste gaan van de eigenheid van dit landschap, en de cultuurhistorische waarde hiervan. Deze bedreigingen zijn echter niet nieuw voor Nederland. Vanaf dat de Romeinen grootschalig begonnen te ontginnen, werd het land bedreigd en zijn er grote landschappelijke veranderingen opgetreden. Mensen moesten hierop in het verleden al reageren. Kennis over deze veranderingen en over hoe mensen zich daaraan aanpasten, kan nu helpen bij het ontwikkelen van streekeigen oplossingen. Veel van deze kennis kan verkregen worden uit landschapsarcheologisch onderzoek en bestudering van oude kaarten en schilderijen. Met deze kennis kan erfgoed ook ingezet worden om een bijdrage te leveren aan omgevingsplannen of als streekeigen inspiratie voor moderne ingenieurs. Juist het gebied rond Lisse kan een sterke inspiratie vormen: al eeuwen verhouden zich mensen hier tot de strandwallen en duinen, de enige doorgangsroute noord-zuid door Holland, en een dynamisch veenlandschap met gevaarlijke meren. 

Kosian (1964) studeerde onder meer Oude geschiedenis en is werkzaam als onderzoeker Ruimtelijke Analyse bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De lezing is gratis voor leden van de VOL, niet-leden betalen 3 euro toegang.