Aan de Koninginneweg zijn twee tijdelijke galeries ingericht voor de expositie Kleurenpracht.
Aan de Koninginneweg zijn twee tijdelijke galeries ingericht voor de expositie Kleurenpracht. Foto: Jan Sibie

Kleurenpracht in beeld gebracht

Cultuur

Het unieke gevoel dat het maken van een geslaagd kunstwerk geeft, is volgens de meeste kunstenaars niet goed te beschrijven. En daarbij maakt het niet uit of het amateurkunstenaars zijn of kunstenaars die een riant inkomen uit hun kunst weten te halen. Het gevoel iets gemaakt te hebben dat er voorheen nog niet was, blijft een bijzondere ervaring.

Door Jan Sibie

Maar een geslaagd kunstwerk dat zoveel emotie bij je oproept, wil je als kunstenaar natuurlijk aan de wereld laten zien. Als je nog geen naam als kunstenaar gemaakt hebt, is dat bij reguliere galeries moeilijk te realiseren. Of het wordt kostbaar om ruimte aan de muur te huren. Galeries hebben ook hun kosten en werken in een lastige markt. Ruimte aan de muur kost geld. Zeker voor amateurs is dat niet haalbaar.

Het valt daarom te prijzen dat Museum de Zwarte Tulp voor de tweede keer aan kunstenaars een prachtige kans geeft om een kunstwerk te tonen aan het publiek. De eerste indruk als je als bezoeker binnentreedt in één van de beide locaties is er eentje van overweldiging door kleuren. Wat niet vreemd is. Want de bloeiende bloembollenvelden zijn toch een beetje het handelsmerk van Lisse en vormen het thema van “Kleurenpracht”. De fleurige velden blijven een populair onderwerp, evenals de tulpen die ver uitvergroot zijn. De vele toeristen die de streek in het voorjaar bezoeken, zien heel wat kunstenaars met hun ezel en schilderskist langs de weg in de weer om en plein-air, zoals dat heet, direct naar de natuur een kunstwerk op het doek te zetten. Doeken die dan vaak nog nat zijn als ze langs de weg vanaf de ezel al een koper vinden.

Er is gekozen voor een verdeling van de kunstwerken over twee locaties. Eén voor de amateurs en één voor de professionals, waarbij het begrip professional niet verder is uitgewerkt. Dit blijkt onder de aanwezigen dan ook nog wel voer voor wat discussie te zijn. Want er hangt bij de amateurs een aantal werken die bij de professionals qua techniek en materiaalbeheersing zeker niet zouden misstaan.

Nu is het beoordelen van kunst altijd al een gevaarlijke bezigheid die tot verschillen van mening zal blijven leiden. Er bestaat (gelukkig) geen boek met regels en voorbeelden op het gebied van goede en slechte kunst. Dat onderscheid is bij kunst niet te maken. Waar je wel verschillend over kunt denken, is het feit dat kunst misschien jouw smaak niet is. Want smaak is iets heel persoonlijks, dat vanaf je jongste jaren al gevormd wordt. Maar op hetzelfde moment kan die kunst heel goed wel de smaak van een ander zijn. Over smaak valt niet te twisten, zo luidt de uitdrukking. Dat maakt een onderscheid tussen amateur en professional heel lastig, tenzij je alleen kijkt of iemand zijn brood als kunstenaar verdient of niet. Ook het bepalen van welk schilderij nu het mooiste is voor het wedstrijdelement dat aan de expositie verbonden is, blijft om dezelfde reden een lastige zaak. De jury die deze knoop door moet gaan hakken, valt op dat punt niet te benijden.

“Kleurenpracht” is te zien bij twee tijdelijke galeries aan de Koninginneweg in het centrum van Lisse. Galerie 1 vinden op nummer 4 en galerie 2 op nummer 8. De toegang tot de expositie is gratis. Wie weet kan een bezoek aan deze kleurige expositie u ook wel aan het schilderen krijgen. En misschien hangt dan uw schilderij volgend jaar ook hier. Want het is te hopen dat De Zwarte Tulp er een gewoonte van maakt om dit elk jaar te organiseren.