'Zo te sterven op het water' van Leo Weijers is overal te bestellen en ligt onder meer bij Grimbergen Boeken.
'Zo te sterven op het water' van Leo Weijers is overal te bestellen en ligt onder meer bij Grimbergen Boeken. Foto: pr

Leo Weijers denkt met weemoed aan zeezender Radio Veronica

Algemeen

Zijn boek ‘Zo te sterven op het water’ verschijnt 18 juni. Hoog tijd om schrijver en pophistoricus Leo Weijers (geboren en getogen in Lisse) te vragen naar wat hij deed op 31 augustus 1974, de dag waarop Radio Veronica noodgedwongen haar uitzendingen moest staken. Een gitzwarte dag, volgens Weijers.

Door Ruth Eppink

“Ik heb drie dagen eerder mijn vijftiende verjaardag met familie en vrienden gevierd, maar de feestelijke stemming van die dag heeft plaatsgemaakt voor de keiharde realiteit. Enigszins gespannen zit ik op de bank naast de radio om te luisteren naar het laatste uur van Radio Veronica. Ik heb mij voorgenomen om nooit te stemmen op de politieke partijen die zich hebben uitgesproken voor het verdwijnen van de zeezender en tot op de dag van vandaag heb ik mij aan die belofte gehouden!”
Dit citaat uit het voorwoord van het boek zegt genoeg, vindt Weijers. “Er zijn van die dagen in een mensenleven die je nooit meer vergeet. Naast de dag dat ik Inge voor het eerst ontmoette, de geboorte- en trouwdagen van onze zoons en de geboortedagen van onze kleinkinderen, is die 31e augustus uit 1974 zo’n dag. Hoewel dit al bijna 48 jaar geleden is, staat het nog altijd in mijn geheugen gegrift!”

Platenzaak De Speeldoos
Weijers was als klein kereltje al verzot op popmuziek. Geboren in 1959 maakt hij de roerige jaren 60 mee. “Voor mijn achtste verjaardag kreeg ik een transistorradio en ontdekte ik de popmuziek die dagelijks voorbijkwam op de zeezender Radio Veronica. Vanaf die tijd haalde ik iedere week het gedrukte exemplaar van de Veronica Top 40 bij platenzaak De Speeldoos in de Kanaalstraat en volgde ik de popmuziek intensief.”
Met name de achtergrondverhalen bij de populaire songs boeiden hem meer en meer. Dat komt onder meer tot uiting in de verschillende boeken die hij inmiddels schreef over popmuziek uit de jaren 60 en 70, over zomerhits en kersthits en daar wordt nu ‘Zo te sterven op het water; een boek voor de overlevenden...’ aan toegevoegd. De titel is een verwijzing naar een nummer en album van Boudewijn de Groot.

Een boek vol feiten en anekdotes
“Het is een boek met feiten en anekdotes over de laatste drie jaren van Radio Veronica, toen glam- en glitterrock en de palingsound razendpopulair waren. Ik beschrijf welke bands toen populair waren en alle nummer 1 hitsingles en de meest spraakmakende elpees uit die jaren komen langs. Ik had het boek vorig jaar al af, maar ik wilde het groots presenteren. En dat kon niet vanwege de coronamaatregelen. Dus heb ik het uitgesteld. Ik ben blij dat het nu bijna 18 juni is”, lacht Weijers. De releasepartij wordt er eentje om niet snel te vergeten. “Op die zaterdagmiddag worden de twee eerste exemplaren overhandigd aan bassist/songwriter/producer Arnold Muhren (The Cats) en Eurovisie Songfestival-winnares Getty Kaspers (Teach-In). En onder de genodigden zit nog een aantal prominenten, waaronder Tom Blomberg (ofwel de Dikke Blomberg) en Rudy Bennet (The Motions). En waar kan ik dat beter doen dan in mijn geboortedorp Lisse, bij Restaurant de Heerekamer van mijn zoon Dave? Ik kijk ernaar uit!”

Leo Weijers.