Photo: Nichon Glerum
Photo: Nichon Glerum Foto: Nichon Glerum

Kledingruil beweging

Hillegom n Ketting Kledingruil is een initiatief waarmee mensen gemakkelijk kleding kunnen ruilen met buurtgenoten. Het is leuk, gratis en duurzaam en is niet meer weg te denken uit Nederland. Vanaf 23 november kunnen mensen in Hillegom ook deelnemen aan een lokale ruil ketting.

Het idee is simpel: Kettingen worden opgezet door lokale vrijwilligers. Er wordt een route gemaakt en grote, met kleding gevulde tassen worden door de deelnemers aan elkaar doorgegeven.

Mensen kunnen zich aanmelden via www.clothingloop.org. Zodra de tas door de persoon thuis is afgeleverd, is het tijd om te shoppen. Hou wat leuk is en stop terug wat nog in goede staat is en klaar voor een nieuwe eigenaar. Deel desgewenst een foto met een laatste vondst, zodat iedereen mee kan kijken waar de spullen terechtkomen. Vervolgens moet de tas naar de volgende persoon op de lijst. Het draagt enorm bij aan het saamhorigheidsgevoel in de buurt.

Het idee ontstond in Amsterdam tijdens de eerste Covid-19 lockdown. En het werkte zo goed, al snel volgden andere steden en sindsdien heeft het zich als een olievlek verspreid. Doordat alle Kettingen op één website werden bijgehouden, zijn deze reizende kledingtas gemeenschappen een beweging geworden. De aanmeldingen blijven binnenstromen. 

Inmiddels zijn er meer dan 440 Kettingen in Nederland, met in totaal ruim 16.000 deelnemers. Niet alleen in dichtbevolkte gebieden, het systeem werkt overal! Er zijn ook Kettingen voor mannen, tieners, studenten en de plus size community. En het initiatief is momenteel voet aan de grond aan het krijgen in het buitenland onder de naam The Clothing Loop. Er worden zo duizenden kilo's kleding gered, buren leerden elkaar kennen en we zorgden voor een echte gedragsverandering ten aanzien van textiel consumptie.

Duurzaamheid is voor de meeste deelnemers een belangrijke reden om mee te doen. Ze houden van kleding, maar niet van de impact die de mode-industrie op de planeet heeft. En ruilen heeft écht zin: één persoon die gemiddeld één kledingstuk per maand ruilt in plaats van iets nieuws koopt, bespaart zo'n 40 miljoen liter water en ongeveer 40 kilo CO2-uitstoot: genoeg om één auto van Amsterdam naar Parijs en terug te rijden. Ketting Kledingruil wil binnen 5 jaar 1 miljoen swappers bereiken.