Afbeelding
Foto: Sven van der Vlugt

Ruim twintig partijen tekenen voor vitale toekomst ouderen

regio n Ruim twintig partijen in Hillegom, Lisse en Teylingen hebben maandag 14 november, een ambitieovereenkomst getekend om te zorgen dat ouderen nu en in de toekomst in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen met een goede kwaliteit van leven. De ambitieovereenkomst Wonen + Welzijn + Zorg HLT heeft dan ook de ondertitel ‘Betrokken, betekenisvol en vitaal ouder worden’. (foto: SvdVlugt)

Het aantal ouderen in ons land neemt toe. In HLT verdubbelt het aantal ouderen bijna tot 2040. Zij willen (of moeten) langer in een zelfstandige woning blijven wonen, ook wanneer zij zorg of hulp nodig hebben. En ook andere inwoners kunnen hulp- en/of zorgvragen hebben. In de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen wordt samengewerkt in lokale netwerken Wonen, Welzijn en Zorg. 


Drie kernopgaven

Het doel is te zorgen dat ouderen nu en in de toekomst in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. De ambitieovereenkomst kent drie kernopgaven. De eerste is prettig wonen: voldoende geschikte en betaalbare woningen, ook voor specifieke doelgroepen en voor wonen met zorg. De tweede is een betrokken gemeenschap waarin mensen elkaar kunnen ontmoeten, meedoen en het gevoel hebben ertoe te doen. De derde opgave is passende zorg. De nieuwe norm is: zelf als het kan, thuis als het kan, digitaal als het kan. De ambities worden uitgewerkt in actieplannen.

De samenwerking in de lokale netwerken blijft, maar dan doelgericht vanuit een gezamenlijke visie. Een essentiële verandering is dat er samen met inwoners en partijen uit de buurt/wijk wordt gekeken naar wat nodig is. Ook wordt samenwerking gezocht met partijen buiten de lokale netwerken, zoals kerken, politie, onderwijs, vastgoed. Er komt een kwartiermaker voor de drie gemeenten die de verandering aanjaagt.