De brandweer in actie tijdens een oefening in september 2022 bij de Ruysdaelflat.
De brandweer in actie tijdens een oefening in september 2022 bij de Ruysdaelflat. Foto: Jan Sibie

Jarige brandweer zoekt foto’s en oud-leden

Algemeen

De brandweer in Lisse viert in 2023 het 200-jarig bestaan en dat zal uitgebreid gevierd worden. Temeer daar het ook nog eens mooi samenvalt met 825 jaar Lisse. “We gaan hier natuurlijk veel aandacht aan geven, zowel in Lisse als intern binnen ons korps,” vertelt Marijke Meskers namens de werkgroep die dit alles vorm geeft.

Door Jan Sibie

“Op 3 november is het precies 200 jaar geleden dat het korps officieel administratief erkend werd door de toenmalige gemeentelijke autoriteiten”, aldus tijdelijk korpschef Annemarie Moeijes. Maar de feestelijkheden lopen over het gehele jaar en het hoogtepunt ligt op 10 juni. Er is die dag een groot defilé van zowel klassiek als modern brandweermaterieel en de omgeving van de kazerne aan de Oranjelaan zal omgetoverd worden tot een feestterrein. Daarnaast is er een reünie van oud-leden van het brandweerkorps. Marijke geeft aan dat er in principe elke maand dit jaar iets te doen zal zijn, hetzij voor het publiek, hetzij intern binnen het korps. Zo zal men met de viering ook aanhaken bij bijvoorbeeld de mozaïekwedstrijd in april, maar ook de presentatie en introductie van de nieuwe ladderwagen krijgt een plekje in het feestprogramma. De kinderen van Lisse zullen niet vergeten worden met bijvoorbeeld een speciale kleurwedstrijd. Al met al grote plannen binnen het jarige korps en men heeft er duidelijk zin in.

Als je 200 jaar bestaat, dan is er vast veel fotomateriaal te vinden bij mensen thuis. Daarom roepen Annemarie en Marijke de hulp in van de Lissers. Heeft u fotomateriaal van de brandweer in actie? Stel het dan ter beschikking voor de speciale tentoonstelling die op 10 juni in de kazerne gehouden wordt. U kunt alles wat u in bezit hebt mailen naar brwlisse200jaar@vrhm.nl.

Annemarie en Marijke hebben nog een verzoek. Ze zoeken oud-leden van de brandweer die uit beeld zijn door bijvoorbeeld een verhuizing. “Kent u mensen die lid geweest zijn van de brandweer? Of was u dat misschien zelf? Geef ons de namen en adressen door, zodat we iedereen kunnen uitnodigen”, zo roepen zij op. Dus kent u oud-leden? Heeft u foto’s van de brandweer in Lisse? Dan kunt u nu eens iets terugdoen voor de mensen van de brandweer, die altijd klaar staan om ons te helpen.