Het eerste team van De Zwarte Pion is gepromoveerd. | Foto: pr
Het eerste team van De Zwarte Pion is gepromoveerd. | Foto: pr Foto:

Dubbelslag voor schakers De Zwarte Pion

LISSE n Schaken is een serieus tijdverdrijf geworden onder jongeren in het basisonderwijs en op middelbare scholen. De weg naar schaken in clubverband wordt helaas nog niet gevonden. Sportief gezien is daar bij De Zwarte Pion echter weinig van te merken, want de twee teams die voor Lisse strijden in de competitie van de Leidse Schaakbond waren het afgelopen seizoen uiterst succesvol.

In de op een na hoogste divisie binnen deze bond wist het eerste team donderdag 11 mei het kampioenschap binnen te slepen, hoewel het daar bij aanvang van de competitie beslist niet op leek na een aantal nederlagen. Teamcaptain Wayne Welch bleef echter vertrouwen houden in een goede afloop en is bovendien een meester in het motiveren van het team. De weg naar boven werd gevonden en in de laatste vier ronden wist alleen Voorschoten 2 het team uit Lisse nog op een gelijkspel te houden. De overige wedstrijden werden in winst omgezet. Een zinderende finale in de laatste ronde tegen het eerste team uit Oegstgeest was de kroon op een spannend seizoen. Het kampioenschap in de eerste klasse van de Leidse Schaakbond is binnen, promotie een feit en volgend seizoen mag gestreden worden in de hoogste divisie binnen deze bond, de hoofdklasse.

Het tweede team van De Zwarte Pion ging het een stuk makkelijker af. Dit team kwam uit in de recreatieklasse, met een wat informeler karakter en hier mogen ook gastspelers worden ingezet. Alle speelrondes werden in winst omgezet en met een straatlengte voorsprong op de nummer 2 werd ook hier het kampioenschap binnengesleept. 

Mooi om te zien dat schaken een sport voor jong en oud is. In team 2 streden de 86-jarige Piet van de Griendt en de 11-jarige basisscholier Liam Rooijakkers succesvol zij aan zij voor het team uit Lisse.


Midzomerknuppel

midzomer n Op vrijdag 16 juni organiseert de Lissesche ijsclub als vervolg op het tonknuppelen op een van de langste zomeravonden de MidZomerKnuppel. 

Locatie: Randmeerstraat 73 Start is om 20.00 uur. Hek open vanaf 19.30 uur. De kosten zijn 7,50 per deelnemer. Aanmelden via midzomerknuppel@hotmail.com.