De aanwinst van het LAM museum in het atelier van Guda Koster. | Foto: PR
De aanwinst van het LAM museum in het atelier van Guda Koster. | Foto: PR Foto: PR

LAM Museum koopt sculptuur dat tot leven kan komen

kunst n Is het een marskramer, iemand die koopverslaafd is of een kunstwerk? De nieuwste aanwinst van het LAM museum op Landgoed Keukenhof in Lisse is een mensfiguur, behangen met 16 goed gevulde rode stoffen tassen. Kunstenaar Guda Koster, die internationaal bekend staat om haar humorvolle en perfect afgewerkte stoffen sculpturen, maakte het beeld speciaal voor het museum. In samenwerking met kunstenaar Frans van Tartwijk kan de sculptuur tot leven komen. Op maandag 29 mei, Tweede Pinksterdag, komt het beeld voor het eerst in beweging in en rondom het LAM museum. 


Plastic tasjes

Guda Koster en Frans van Tartwijk: ‘De aanzet voor de sculptuur voor het LAM museum was de simpele constatering dat de consument steeds vaker in plaats van tasjes van plastic, stoffen tassen krijgt. De sculptuur is een commentaar op zoiets alledaags als boodschappen doen, maar is geen realistische weergave van iemand die boodschappen doet. De tassen die de figuur met zich meedraagt lijken vol met spullen te zitten. Heeft hij een koopverslaving of is hij een soort marskramer wiens omhulsel een draagbare winkel is?'


Typisch

Wie kunstenaar Guda Koster kent, herkent haar stijl direct in de aanwinst van het LAM museum. De sculptuur is gemaakt van de typische felgekleurde stoffen, speelse vormen en zit vol humor. Een gewone mensfiguur, die gewone dingen doet, maar toch totaal afwijkend is. Kunstenaar Frans van Tartwijk brengt de sculptuur op speciale dagen tot leven. Hij laat het beeld bewegen en voegt geluid toe: met een luidspreker worden herkenbare producten zoals pannenkoekenmix, elke-dag-shampoo en pindakaas met stukjes noot in dichtvorm opgesomd. Vanaf 31 mei 2023 is het kunstwerk te zien als sculptuur in het LAM museum.

Gewoon bijzonder

De aanwinst past perfect in het LAM museum. Museumdirecteur Sietske van Zanten: ‘De werken van Guda Koster zijn niet te missen; ze vallen op en zijn een feest om naar te kijken. Ze laten je bijzonder kijken naar iets heel alledaags zoals boodschappen doen.'

In beweging

Op maandag 29 mei, Tweede Pinksterdag en Dag van het Kasteel, is het LAM museum extra open om de aanwinst feestelijk te delen met het publiek. De stoffen sculptuur komt tussen 11 en 15 uur tot leven in en rondom het museum. Het LAM museum is deze dag van 10 tot 17 uur geopend. Vanwege de Dag van het Kasteel zijn er extra activiteiten op het landgoed.