Duofiets van Fietsmaatjes Hillegom Lisse | Foto: Facebook
Duofiets van Fietsmaatjes Hillegom Lisse | Foto: Facebook Foto: facebook

Fietsen met maatjes voor Fietsmaatjes Hillegom Lisse

In eerdere columns op deze plaats schreef ik over samenwerkingsverbanden die Stichting Vrienden van Oud Hillegom zoekt en vindt met andere organisaties in onze Bollenstreek. Dankzij die samenwerking kun je een groter publiek bereiken en vele handen maken licht werk. Zo zijn vrijwilligers van de Vrienden in een samenwerkingsverband met onder andere de Hillegomse kerkgemeenschappen, Stichting Kunst in Hillegom en de Hillegomse Muziekschool. Met elkaar gaan we allerlei leuke activiteiten ontwikkelen in wat het “Cultureel najaar Hillegom” zal heten. Daarover zal deze zomer meer te melden zijn, want de voorbereidingen zijn in volle gang.

Een andere samenwerking is die met de Lionsclub Bollenstreek, waar vooral op de achtergrond vrijwilligers elkaar helpen. Zo organiseert de Lionsclub Bollenstreek op zondag 11 juni een fietstocht haar tweede fietstour door de Bollenstreek. Deze tocht start in Lisse en eindigt daar na 40 kilometer ook, in ’t Huys Dever. Het is geen prestatietocht maar een ontspannen tour door de Bollenstreek, met speciaal door Lionsclub Bollenstreek gecreëerde tussenstops en een feestelijk einde met een barbecue en livemuziek. Je fietst de tour op je eigen fiets. Op aanvraag zijn ook duofietsen beschikbaar.

Tickets voor deze fietstour kosten 49 euro. De opbrengst van de Fietstour 2023 gaat naar de Stichting Fietsmaatjes Hillegom Lisse, voor onderhoud en aankoop van de duofietsen, waarmee hun vrijwilligers onvergetelijke fietsmomenten verzorgen voor hun gasten. Dat zijn mensen die niet in staat zijn om zelfstandig te fietsen. Duofietsen zijn kostbaar in aanschaf en onderhoud, dus is iedere bijdrage bijzonder welkom.

De internationale serviceorganisatie Lions is de grootste serviceorganisatie ter wereld en bestaat uit 1,4 miljoen leden wereldwijd waarvan ruim 10.000 Lions in meer dan 435 Lionsclubs in Nederland, waarvan Lionsclub Bollenstreek er eentje is.

Lions (en jeugdleden Leo’s) zetten zich belangeloos in om anderen te helpen en elke Lionsclub kiest zijn eigen projecten. Veel clubs zetten zich in voor lokale doelgroepen, zoals kwetsbare groepen of mensen met een beperking. De eerste serviceclubs werden rond 1900 in de VS opgericht, veelal door zakenmensen. Melvin Jones (1879-1961) bundelde in 1917 in Dallas, Texas een groot aantal van die clubs tot de Association of Lions Clubs.

Fietsmaatjes maakt genieten van een fietstocht voor iedereen mogelijk door vrijwilligers te koppelen aan gasten die niet (meer) zelfstandig kunnen fietsen. Samen maken zij fietstochten op een duo-fiets met elektrische trapondersteuning. Vanuit Lisse fietsen de Fietsmaatjes voor Lisse en Lisserbroek, en vanuit Hillegom voor Hillegom, De Zilk en Beinsdorp. De gast heeft als extra een veiligheidsgordel en voetenbakjes. De gast kan naar eigen vermogen meefietsen. Ook bestaat de mogelijkheid van “vrijloop”, dus om niet mee te fietsen. De duofiets heeft een unieke korte draaicirkel en kan met de beperkte breedte van 113 cm op elk fietspad rijden. De maatjes zitten naast elkaar waardoor het gezellig samen fietsen en praten is.

De Vrienden van Oud Hillegom verzorgen een van de tussenstops tijdens de fietstour op 11 juni. Aanmelden voor de fietstoer kan via https://bollenstreek.lions.nl en onze vrijwilligers zien deelnemers graag bij een van de tussenstops op Kwekerij Veelzorg!


De digitale versie van deze column is terug te vinden op onze website www.vriendenvanoudhillegom.nl onder Publicaties > Sporen van vroeger, op www.dehillegommer.nl en www.lissernieuws.nl.