Dierenwereld

Er gaan in ons land stemmen op om het natuurlijk gedrag van dieren te laten prevaleren boven het belang van de mens. Dat houdt nogal wat in. Mag je een koe nog melken, een varken slachten of zelfs bij een kip de eieren weghalen? 

Dieren onderling zijn ook geen lekkertjes. De bij ons pas teruggekeerde kievit moet na zijn lange reis uit het zuiden vechten voor zijn nageslacht. Belagers, zoals kraaien, meeuwen, de vos of zelfs een slechtvalk loeren op zijn eieren. In het oosten staat een leger van honderd wolven de schapen naar het leven.

Ook de mensen vertonen al heel lang wolvengedrag: Homo homini lupus oftewel (e mens is een wolf voor zijn medemens. Die moorden elkaar uit in Syrië, Oekraïne, Sudan en nu in en rond Israël. We herdenken deze week, wie weet het nog, de moord op Jezus, 2000 jaar geleden. Met Pasen dan zijn opstanding.

De politiek heeft ook dierlijke trekjes: haantjesgedrag en papegaaientaal alom. In onze gemeente Noordwijk kan dat ook bijna niet anders met elf partijen. Zo kregen we vorige week, op het Keukenhof-congres, ter ere van het 75-jarig jubileum, de minister van Landbouw op bezoek. Hij papegaaide onze groene vrienden na dat we veel meer met bestrijdingsmiddelen moesten minderen. Hij had vooral de lelieteelt voor ogen, de grootste verbruiker. Toch was hem verteld dat, als je daar de minerale olie van aftrekt, wat 60% van de hoeveelheid uit maakt, het verbruik net zo hoog is als bij bieten, aardappelen of uien. Minerale olie is geen bestrijdingsmiddel maar een bladversterker.

Kortom, doet u de kippen te kort door met Pasen eieren te eten? Trek het u niet teveel aan. Fijne Paasdagen!

Aad van Ruiten