Collegereeks over Oost-Europa in de bibliotheek

lisse n In de Bibliotheek van Lisse start op dinsdag 14 mei de collegereeks over het Wilde Oosten: Oost-Europa wel te verstaan. Waar ligt die grens eigenlijk? Hoe wordt ons denken over deze landen door de media beïnvloed? En waarom komen de Russen niet gewoon in opstand tegen Poetin?

In vier colleges worden onze denkbeelden over Oost en West onderzocht en worden bekende beelden met een kritische blik geobserveerd: communisme, dictators, onrust. 

In vogelvlucht wordt de geschiedenis van de twintigste eeuw behandeld, hoe zat het ook alweer met die Sovjets? En is er iets mis met communisme?


Ook wordt gekeken naar onze beeldvorming van Oost-Europa door mee te ‘reizen’ met Willem de Clerq (ca. 1800) en Jelle Brandt Corstius (ca. 2008) door Oost-Europa, om vervolgens onze eigen media te analyseren. Welke voorbeelden en vooroordelen zien we telkens terug? 


Er wordt aandacht besteed aan machtige alleenheersers in Oost-Europa zoals Stalin, Tito, Orban, Poetin. En in het laatste college wordt komt de regio tussen twee machtsblokken aan bod: Oekraïne, grensland. In 2014 was de Oekraïner nog de ander; sinds het uitbreken van de oorlog één van ons. Wat wil dat wispelturige Westen eigenlijk? 

Deze colleges zijn voor iedereen die via de ander naar zichzelf durft te kijken!


De collegereeks bestaat uit vier bijeenkomsten die plaats vinden op dinsdagochtend van 10.00 tot 11.00 uur op 14 mei, 21 mei, 28 mei en 4 juni. Deelname voor alle vier de colleges kost €15,00 voor leden en €17,50 voor niet-leden. 

Bibliotheek Lisse, Koninginneweg 79A. Aanmelden kan via www.bibliotheekbollenstreek.nl