Afbeelding
Foto: pr

Lezing door Antoon van Hooff bij Oud Lisse

dinsdag 16 april 2024 20:00

Cultuur-Historische Vereniging ‘Oud Lisse’ organiseert op dinsdag 16 april een lezing in De Vergulde Zwaan. Deze wordt gehouden door Anton van Hooff over het Plakkaat van Verlatinge, de eerste onafhankelijkheidsverklaring ter wereld.

De overgebleven vertegenwoordigers van de opstandige gewesten, die in het nog veilige Den Haag hun toevlucht hadden gezocht, zwoeren niet zelf de landsheer af, maar ze verordenden dat de ambtenaren dat zouden doen. Die moesten vervolgens trouw zweren aan de Staten van hun geweest. Koninklijke zegels werden prompt vervangen door nieuwe, de koning werd uitgesloten van het bestuur en – de duidelijkste revolutionaire maatregel – er kwamen nieuwe munten. In feite verklaarden de gewesten zich vrij, de eerste keer in de geschiedenis dat zoiets gebeurde. Er is daarom alle reden om het besluit (Plakkaat) tot het verlaten van de landsheer te koesteren als de eerste onafhankelijkheidsverklaring ter wereld, maar liefst twee eeuwen voordat de Verenigde Staten van Noord-Amerika tot hun ‘Declaration of Independence’ kwamen. 

Dr. Anton J.L. van Hooff publiceerde in 2018 een vloeiende versie van het Plakkaat, voorzien van historische context en bespreking van de invloed: ‘Het Plakkaat van Verlatinge. De eerste onafhankelijkheidsverklaring’. Een jaar later maakte hij een onderwijsversie van deze geboorteakte van Nederland. Daarbij zijn leerlingen van het Fioretti College betrokken geweest. In zijn lezing zal Anton van Hooff ook aandacht besteden aan het lot van Haarlem, ondanks Kenau, en aan het ontzet van Leiden. Want het begin van de Tachtigjarige Oorlog heeft ook in onze regio zijn sporen achtergelaten. Iedere bezoeker van de lezing krijgt een verkorte versie van het Plakkaat.

Anton van Hooff (1943) is oudhistoricus en was tot 2008 hoofddocent klassieke geschiedenis aan de Universiteit Nijmegen. Hij schrijft voor diverse kranten en tijdschriften en geeft lezingen over onderwerpen uit de (klassieke) geschiedenis. 

De lezing begint om 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur. De entree bedraagt voor leden €2,00 en voor niet-leden €5,00. Belangstellenden dienen zich aan te melden via de website https://oudlisse.nl/evenement/16apr24/.

Locatie