Het jubilerende echtpaar met de burgemeester.
Het jubilerende echtpaar met de burgemeester. Foto: Annemiek Cornelissen

Piet en Lies van der Zwaard vieren diamanten jubileum

Algemeen

HILLEGOM • "Ik zag haar op het Corsobal van Aalsmeer en dacht meteen, die moet ik hebben", zegt de 88-jarige Piet van der Zwaard. "We hebben lekker gedanst. Ik heb haar thuisgebracht en ik kreeg nog een kusje ook." "Tuurlijk kreeg hij dat, hij was heel lief hoor", vult Lies Tas (82) aan.

Door Annemiek Cornelissen

Dinsdag 24 juli waren ze zestig jaar getrouwd en kregen bezoek van burgemeester Arie van Erk. Het feest was de zondag ervoor al gevierd. "We hebben een rondvaart gemaakt in Haarlem en daarna hebben we genoten van een koud en warm buffet. Het was een prachtige dag!"

Het echtpaar komt niet uit Hillegom, maar woont hier al heel wat jaren.

Na hun huwelijk zijn ze bij de ouders van de bruidegom gaan wonen. "Dat was goed verdeeld hoor, in het midden zat de trap en wij woonden in het ene gedeelte en zijn ouders aan de andere kant." Vervolgens woonden ze 29 jaar aan de Raadhuisstraat, 21 jaar aan de Esdoornlaan en nu vijf jaar in de flatwoning aan de Faleriolaan.

Trouwe werknemer
Op zijn 18de ging de bruidegom werken bij Kalmthout en van Niel in Hoofddorp. Toen het bedrijf naar Hillegom verhuisde ging, verhuisde hij mee en werkte later ook in Lisse. "Ik heb het 42 jaar bij dit bedrijf uitgehouden en ik deed eigenlijk van alles. Eerst de onderdelen, die in die jaren bij een autobedrijf een heel belangrijke plaats innamen. Later administratie en de telefoon. Ik was eigenlijk manusje van alles!. Het was een heerlijke baan ik ging iedere morgen fluitend naar m'n werk. De eigenaren voelden een beetje als mijn eigen familie."

Lies vult aan: "Toen we gingen trouwen hebben zij de trouwauto gereden. Dat was heel mooi." De bruid herinnert zich dat het toen niet zo tropisch warm was als nu: "Nee deze extreme hitte heb ik nog nooit meegemaakt. Toen wij gingen trouwen spetterde het in de ochtend een beetje. Later in de middag werd het droog." Lies verzorgde de loonadministratie bij Fokker. "Dat heb ik acht jaar gedaan. Ik stopte toen we kinderen kregen. Ik moest het salaris van het personeel klaarmaken, dat ging toen in doorzichtige loonzakjes, zodat ze konden zien wat erin zat. Op een keer zat daar niet alleen het loon in, maar ook de kinderbijslag en het vakantiegeld. Mijn hele bureau lag vol en later realiseerde ik me dat het in totaal anderhalf miljoen gulden was. De deur was niet eens op slot. Ik heb wat zitten tellen hoor."

Hobby, SBS en kleinkinderen
Lies en Piet hebben vier kinderen, drie kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. De vijfde is op komst. Daar genieten ze met volle teugen van. Ze vervelen zich nooit. Piet leest graag en maakt puzzels. Vroeger hield hij ook van knutselen. "Ik kom uit een scheepmakersfamilie. Dat was van mijn schoonvader. Daar heb ik de creativiteit van."

Ook Lies is heel creatief. Haar hobby is poppen aankleden en verkopen op marktplaats. Dit onder de naam Lisa's poppenkraam. Heel wat uurtjes brengt ze door in haar poppenkamer.

Onlangs was het echtpaar nog te zien bij het SBS6 Marktplaats: heel Hollands handelt, waar de poppenhobby van de bruid aan bod kwam. "Piet is er zelf ook bij betrokken hoor. Als ik weer een nieuwe pop binnen krijg, onthoofdt hij deze en kan ik het lijfje wassen. Daarna zet hij het hoofd weer terug." Volgens Piet heeft deze hobby zijn vrouw veel goeds gebracht. "Ze heeft er veel leuke vriendinnen aan overgehouden."

Bij het weggaan trekt Lies nog even snel een deur open: "Kijk eens, hier heb je al mijn poppen". Op het bureau staat een beeldscherm, ingelogd op marktplaats. "Vanmorgen heb ik er nog een verkocht!"

Uit de krant