Lidwien van Eijk in de oude vestiging van Wol en Zo. Ze heeft vertrouwen in de toekomst.
Lidwien van Eijk in de oude vestiging van Wol en Zo. Ze heeft vertrouwen in de toekomst. Foto: A. in 't Veld

Wol en Zo gaat verhuizen

Algemeen

LISSE • 'Wol en Zo', specialist in stoffen, fournituren en benodigdheden voor borduren, haken en breien gaat verhuizen. Per 9 december is deze winkel vol mogelijkheden voor de creatieve mens te vinden op de Berkhoutlaan 1A. Een nieuwe uitdaging voor Lidwien van Eijk die daar met gezonde spanning naar uitkijkt.

Door Arie in 't Veld

Ze startte de gespecialiseerde winkel ruim tien jaar geleden, hetgeen in april ook flink werd gevierd. Haar eerste schreden op het pad van deze specialiteit zette ze jaren eerder bij Peter Verver, die echter om gezondheidsredenen de zaak moest sluiten. "Ik besloot om door te pakken en zelf verder te gaan," aldus Van Eijk. "Toen niet wetende dat het zo'n succes zou worden. Vandaag de dag komen de klanten uit de wijde regio, maar ook uit bijvoorbeeld Amsterdam, Beverwijk, Den Haag en er komen zelfs mensen van Terschelling. Waarschijnlijk moesten die hier toch al zijn, maar zochten toch ook de weg naar Wol en Zo. Ik heb dan ook geen seconde spijt gehad van deze stap, want de winkel draait op volle toeren."

Ook mannen als klant
Volgens Van Eijk zijn er niet veel van dergelijke gespecialiseerde winkels in de regio. Waarschijnlijk zelfs niet één, gezien het feit dat de klanten uit alle hoeken en gaten naar Lisse komen. "Het gevolg is natuurlijk dat het bij tijd en wijle erg druk is, maar gelukkig word ik regelmatig bijgestaan door een buurvrouw en vriendinnen." Zij krijgt daardoor nog meer tijd om klanten over de te kiezen en gekozen mogelijkheden voor te lichten en te adviseren. Volgens Van Eijk neemt het aantal mensen dat aan het haken, breien of borduren slaat toe. En tijdens ons gesprekje in de winkel bleek dat die creativiteit niet alleen door vrouwen wordt beoefend. Zoals die meneer die uitgebreid in de fournituren neusde om thuis iets leuks te kunnen maken. "Niet zo vreemd hoor, want er zijn mannen die haken, borduren en ook die breien."

De verhuizing van Wol en Zo komt tegemoet aan de grote toeloop van klanten en daardoor de noodzaak om meer ruimte hebben voor het enorme sortiment. "Maar dat is in principe niet de eerste reden. Door de eigenaar van het grote pand op de hoek Heereweg/Kanaalstraat werd ons namelijk onlangs meegedeeld dat we op termijn het pand moeten verlaten wegens nieuwbouwplannen. Daar sta je dan even van te kijken, maar kort daarop zag ik het vrijgekomen pand aan de Berkhoutlaan en besloot niet tot de laatste dag aan de Heereweg te wachten, maar schuin over te steken nu die kans zich aandiende. Het is overigens qua oppervlakte ook nog een groter pand."

Inmiddels wordt door Van Eijk druk gewerkt aan het haken van boekenleggers voor de actie in Nepal van Boot en Broersen en sponsort ze die praktijk ook. Op 9 december wordt de verhuizing een feit en zal Wol en Zo met dezelfde kwaliteiten, maar in een nieuw en groter pand de klantenkring van dienst kunnen zijn.

Uit de krant