Afbeelding
Foto: pr

Competitie van start: Duurzaamheidsprijs Duin- & Bollenstreek reikt dit jaar drie prijzen uit

Algemeen

Soms zijn ondernemers goed in het een, soms in het ander. Daarom reiken de gemeenten van de Duin- & Bollenstreek dit jaar drie Duurzaamheidsprijzen uit: één voor iedere categorie Mens, Milieu en Maatschappij. "Vanaf nu hoef je dus niet meer op álle terreinen uit te blinken," vertelt jurylid Sebastiaan Bos, "Een goede werkwijze of een mooi project op één van die gebieden vinden wij al de moeite waard."

Sebastiaan Bos won de prijs in 2018 met zijn bedrijf Kievit en is als oud-winnaar sinds vorig jaar lid van de jury. "Duurzaam ondernemen is gericht op winstgevendheid terwijl je rekening houdt met Mens, Milieu en Maatschappij. Ondernemers zijn soms een beetje beter in het één, soms in het ander. Dat zien wij ieder jaar bij de kandidaten voor de Duurzaamheidsprijs Duin- & Bollenstreek. Een bedrijf kan heel actief zijn met energiebesparing, een andere heeft goede voorzieningen voor de medewerkers en weer een ander is juist bijzonder actief met buren en betrokkenen. Dat is allemaal bewonderenswaardig. En als wij voor iedere categorie een prijs uitreiken bespaart ons dat meteen dat wij appelen met peren vergelijken."

Alle ondernemingen in de streek doen mee
Dit is het tiende jaar van de Duurzaamheidsprijs Duin- & Bollenstreek en al honderden bedrijven hebben hun duurzame werk met de streek gedeeld. "Op de website hebben wij een overzicht gemaakt van alle goede ideeën en projecten die wij in tien jaar voorbij hebben zien komen. Daaraan zie je dat ondernemers 'duurzaamheid' heel concreet maken. Er zijn vriendelijke ideeën, slimme projecten en mooie uitvindingen. Als je niet aan de competitie deelneemt dan kun je daar al heel wat inspiratie opdoen."
Vorige week ontvingen ruim 6.000 ondernemers van Katwijk tot Hillegom een uitnodiging voor de nieuwe competitie. Tot half maart kunnen zij zichzelf aanmelden op www.duurzaamheidsprijsbollenstreek.nl. "Als je vindt dat een bedrijf de prijs verdient, dan kun je die ook voordragen." De eerste vier hebben zich al gemeld.

Misschien toch nog één extra prijs
"Wij zijn er nog niet helemaal uit, maar wij misschien gaan wij toch nog één extra prijs uitreiken. Daarvoor hebben wij drie mogelijkheden. Bijvoorbeeld als Aanmoediging voor een mooi idee dat nog niet af is. Voor een onderneming die een speciale bijdrage aan de Duin- & Bollenstreek brengt. Of voor een bedrijf dat de meeste indruk maakt bij bewoners en publiek."
De gemeentebesturen nodigen hoe dan ook ieder bedrijf – groot, klein, innovatief of traditioneel – uit om deel te nemen. "Dat is waar de Duurzaamheidsprijs Duin- & Bollenstreek om draait. Zij moedigen duurzaam werken graag aan, omdat de hele gemeenschap daar baat bij heeft." En zij helpen ondernemers graag hun plannen mogelijk te maken.

Uit de krant