Logo lissernieuws.nl
Foto: Pixabay

Mooie samenwerking Team Buurtsportcoaches Lisse en Dunea

Het Sportakkoord 2019-2022 is door de gemeente Lisse en verschillende partners op papier gezet. Nu is het aan Team Buurtsportcoaches om daar invulling aan te geven. Het team streeft naar een leven lang bewegen voor jong en oud.

De buurtsportcoaches, werkzaam bij gemeente Lisse, Welzijnskwartier, SportSupport Kennemerland, Sportfondsen Lisse en WelzijnsKompas hebben allen hun eigen expertise. Binnen het Team Buurtsportcoaches Lisse houdt Cora Zijlstra zich bezig met het thema Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG). Cora is de JOGG-regisseur die een fijne samenwerking is aangegaan met Drinkwaterbedrijf Dunea. Via een uniek ontwikkeld drinkwaterbord worden basisschoolleerlingen in Lisse meegenomen in de wereld van het water drinken en een gezonde leefstijl. Ook leren kinderen door deze lessen bewuster omgaan met de natuur en hoe je van water kunt genieten zonder het te verspillen. De voorlichtingslessen vinden plaats op verschillende basisscholen in Lisse. Op een enthousiaste en actieve manier maken kinderen kennis met het werk van Dunea. Zo komen tijdens de les onder meer waterwinning en het gezondheidsbelang van water drinken voorbij. Aan de hand van een ‘drinkwaterbord’ worden kinderen op een speelse manier bewust gemaakt van de hoeveelheid suiker in verschillende drankjes. De eerste gastlessen zijn inmiddels achter de rug. In november 2020 werd afgetrapt op basisschool de Klarinet en afgelopen week gaven Dunea en JOGG voorlichtingslessen op De Waterval. 

Bewustzijn begint vroeg
Gemeente Lisse werkt samen met de JOGG-regisseur vanuit de JOGG-aanpak. De JOGG-aanpak is een lokale, integrale en duurzame aanpak waarbij een gezonde leefomgeving en een gezonde leefstijl centraal staat. “Zo streven wij naar het gezonder maken van de plekken waar kinderen veel komen. Het is belangrijk dat kinderen en jongeren thuis, op school, buiten en bij een vereniging meer bewegen en bewuster eten en drinken. Het thema DrinkWater maakt water drinken op school weer gewoon en zo worden leerlingen bewust dat water gezond, lekker en goedkoop is”, aldus Cora Zijlstra, JOGG-regisseur Lisse en werkzaam bij Stichting SportSupport Kennemerland.

Jong geleerd is oud gedaan
Drinkwaterbedrijf Dunea levert goed en betrouwbaar drinkwater aan ruim 1,3 miljoen klanten in het westelijk deel van Zuid-Holland. Karin van der Burgwal, projectleider Educatie (Dunea) vindt voorlichting geven over water onder kinderen heel belangrijk; “Jong geleerd, is oud gedaan. Wij vertellen graag hoe bijzonder het is dat er schoon water uit de kraan stroomt. Zeker aan kinderen, want hoe meer zij weten over (drink)water hoe bewuster zij ermee omgaan.”

Aan de slag met DrinkWater
Wil jij als basisschool in Lisse ook graag aan de slag met ‘Drinkwater’? Neem dan contact op met de JOGG-regisseur van Lisse (Cora Zijlstra) via czijlstra@sportsupport.nl.

Meer berichten