De 100-jarige mevrouw Eijk-Spaan.
De 100-jarige mevrouw Eijk-Spaan. Foto: pr

Bloemen van de burgemeester voor 100-jarige mevrouw Spaan

Algemeen

Toen Trijntje Johanna Spaan op 10 december 1921 geboren werd in Abbenes-Buitenkaag, had ze nog geen weet van het feit dat ze een eeuw later feest zou vieren in woonzorglocatie Berkhout te Lisse. Daar was het vrijdag feest. Namens burgemeester Lies Spruit werd een mooi boeket bloemen bezorgd.

Mevrouw Eijk-Spaan komt uit een gezin van tien kinderen, waarvan zij het vijfde was. Haar vader overleed toen zij 13 jaar was. Haar oudste broer Gijs nam toen de verzorging van het gezin op zich. Zij was al vroeg bij de boeren op het land aan het werk, net zoals de rest van het gezin. Ze doorliep de lagere school in Abbenes en ging later huishoudelijk werk doen bij boeren in de omgeving. 

Verhuizing naar Lisse
Na haar trouwen op 26 september 1945 met Pieter Eijk is het jonge paar naar Lisse vertrokken, waar ze aan de 3e Poellaan woonden. Ze kregen drie kinderen, Henk, Jan en Loekie. Later is het gezin verhuisd naar de Meer en Houtstraat, en vervolgens heeft mevrouw nog zo’n 35 jaar aan de Houtmanstraat gewoond.
In de jaren 80 waren er voor mevrouw Eijk-Spaan een aantal moeilijke momenten. Haar eerste zoon Henk overleed in 1984 op 37-jarige leeftijd. Drie jaar later, in 1987, overleed haar man; hij werd 67 jaar. In 2019 overleed haar jongste zoon Jan. Bijzonder is dat eeuwelinge nog drie zussen heeft, ook allen op hoge leeftijd (boven de 90), maar mevrouw Eijk-Spaan is van hen de oudste. Ze heeft drie kleindochters en 1 kleinzoon, en nog vier achterkleinzoons: Martijn, Evan, Jasper en Aaron.

Zwemmen en lezen
Mevrouw Eijk-Spaan heeft tot op hoge leeftijd (92 jaar) gezwommen en nu leest ze graag en veel. In februari 2017 kwam ze in Berkhout terecht, waar ze nu nog met veel plezier woont.

Uit de krant