Willem Loos (secretaris comité kerkenveiling Agathakerk) en pastoor Bosma hopen op veel belangstelling voor de veiling.
Willem Loos (secretaris comité kerkenveiling Agathakerk) en pastoor Bosma hopen op veel belangstelling voor de veiling. Foto: Jan Sibie

Kerkenveiling voor Agathakerk in de Beukenhof

Algemeen

 “Een plek waar mensen los kunnen komen uit de ratrace”, zo typeerde pastoor Bouke Bosma de vier kerken van zijn Willibrordus-parochie. De pastoor ziet een duidelijke taak voor zijn kerk, die verder gaat dan de katholieke eredienst. “De deur van de St. Agathakerk staat altijd open. Meestal zelfs letterlijk. En een rustpunt met een moment van stilte is belangrijk voor de gehele samenleving. De St. Agathakerk is een plek waar iedereen welkom is, wie of wat je ook bent.”

Door Jan Sibie 

Veel mensen bewonderen de imposante kerk aan de buitenzijde, maar de drempel om naar binnen te stappen is hoog. Pastoor Bosma zou dat graag anders zien. “Echt iedereen is ook binnen van harte welkom, kerkelijk of niet kerkelijk en van welke geloofsrichting dan ook.”

Als je de kerk bekijkt, zowel binnen als buiten, dan zie je er direct van af dat hier zeer grote bedragen voor onderhoud nodig zijn. Restauratie vraagt meestal speciale bouwmaterialen die door eveneens gespecialiseerde vaklieden worden aangebracht. Trouwens, wat denkt u van de stookkosten met de huidige energietarieven? Als Rijksmonument komt de St. Agathakerk wel voor subsidie in aanmerking, maar dat is onvoldoende. En dus moeten er andere creatieve manieren gezocht worden om geld te verzamelen.

Bijvoorbeeld een speciaal diner. Of met bollenpakketten. En natuurlijk met de kerkenveiling. Op 24 november om 19.00 uur is het in De Beukenhof weer mogelijk om te bieden op de meest uiteenlopende kavels. Weet u niet waar u op bieden moet? Dan is er voor u de Mexicaanse veiling waarbij u op een ballon kunt bieden met een briefje met uw aankoop. Een aankoop die zeker de moeite waard zal zijn. Bijzonder dit jaar is een schilderij van Jan Dunselman die in samenwerking met zijn broer Kees ook een aantal schilderingen in de kerk heeft gemaakt. Een heel bijzonder kavel voor kunstliefhebbers dus.

Hebt u geen plaats meer aan de wand voor deze kunst, dan kunt u bijvoorbeeld ook mee op busreis naar ‘s Hertogenbosch, met onder meer een bezoek aan de St. Jan. U ziet, de 32e kerkenveiling is een bezoek meer dan waard. En vergeet uw portemonnee niet.

Uit de krant