De meningen over winkelen op zondag lopen sterk uiteen. | Foto en tekst: Jan Sibie
De meningen over winkelen op zondag lopen sterk uiteen. | Foto en tekst: Jan Sibie

Zondagsrust in koopcentrum: Standpunten lopen uiteen

Algemeen

De zondagopening van de winkels in Lisse. Wat vinden willekeurige mensen daar nu van? Even wat meningen op een rijtje.

Robin werkte jarenlang in het Blokhuis. ‘Donderdagavond en zondag was de winkel eerst wel open, maar later niet meer. Soms kwam er helemaal niemand.’ Robin is een fervent tegenstander van de zondagsopening in de huidige opzet, omdat er toch geen winkelend publiek is. ‘Er zullen meer winkels mee moeten doen, wil het een kans hebben’, is zijn mening.

‘Ik vind het een boeiende gedachtegang’, zegt taxichauffeur Nico. ‘Ik breng regelmatig op zondag mensen naar hun kerk. Dan krijg ik onderweg een reprimande vanwege het feit dat ik als chauffeur werk verricht op zondag. Werken op zondag vinden mijn passagiers onacceptabel. Dat respecteer ik.’

Johanna heeft een jaar in Washington DC gewerkt. ‘Daar hebben ze geen winkelsluiting. Als je als winkelier open wilt zijn, dan ben je gewoon open. Wil je dicht, dan ga je even gewoon weer dicht. Geen overheid die zich daar mee bemoeit.’ Johanna is een groot voorstander van zondagsopening, ze is niet anders meer gewend.

‘In Noordwijk struikel je op zondagmiddag over de Lissers. Het grote voordeel van Noordwijk is het ruime aanbod van winkels dat daar open is’, zo geeft een dame in de Lissese Poelmarkt haar mening. ‘In Lisse zijn de winkels toch allemaal dicht, dus daar heb je gewoon niets te zoeken.’

De meningen over de zondagopening lopen dus heel ver uit elkaar. Een onderzoek in opdracht van de gemeente Lisse bevestigt dit beeld. Het onderzoek wijst uit dat 4 op de 5 Lissers wel eens boodschappen doet op zondag. De voornaamste reden is de rust in de winkels. Ook het kunnen kopen van verse producten wordt gewaardeerd. Maar recreatief winkelen spreekt veel minder mensen aan.

Zouden alleen de supermarkten hun huidige, vanwege Corona destijds verruimde openingstijden, kunnen houden, dan zou dat voor de meerderheid van de bevolking al voldoende zijn. In feite is dat een voortzetting van de huidige situatie.

Maar wat de gemeente ook voor beslissing zal nemen, er zal altijd een flink aantal tegenstanders van het genomen besluit blijven. Daarvoor zijn hun uitgangspunten te stellig en liggen ze te ver uiteen.

Uit de krant