Niet alleen de groei en bloei in Keukenhof wordt gewaardeerd, maar het groen in de gehele gemeente Lisse. Niet voor niets mag Lisse zich Groenste Dorp 2017 noemen.
Niet alleen de groei en bloei in Keukenhof wordt gewaardeerd, maar het groen in de gehele gemeente Lisse. Niet voor niets mag Lisse zich Groenste Dorp 2017 noemen. Foto: Archief (Arie in 't Veld)

Lisse uitgeroepen tot groenste dorp van Nederland 2017

Duurzaam & Groen

GROEN • Goud voor Lisse! De gemeente wint de Nationale Groencompetitie en mag zich een jaar lang groenste dorp van Nederland noemen. De jury van Entente Florale noemt Lisse een fraai voorbeeld van een dorp waarbij de historie nog zeer goed leesbaar is in het landschap. Maar ook de mooie wandelroutes, zoals het Ommetje Poelpolder hebben indruk gemaakt. De participatie van inwoners in de openbare ruimte viel de jury zeer positief op.

Vanuit de gemeente reageert vertrekkend wethouder Evert Jan Nieuwenhuis: "Lisse de groenste gemeente. Een mooie waardering! Samen met vrijwilligers hebben we Lisse van haar mooiste en groenste kant laten zien. Ik heb weer gezien dat we ons met velen inzetten voor een groen en duurzaam Lisse. En dit goud is een mooie bekroning!'
 
Jurybezoek
Op 9 juni bezocht de jury Lisse. Vrijwilligers van onder andere de Heemtuin, de begraafplaats, de Zwarte Tulp, de buurtcomposthoop en Milieu en Educatiecentrum De Groene Bol vertelden vol enthousiasme over hun initiatief. En met succes!
 
Deskundig rapport
De winst levert niet alleen publiciteit en trots, maar ook een deskundig juryrapport. Een objectief rapport over het groen in Lisse. Sterke punten, waarmee we ons nog beter kunnen profileren. Maar we hebben nu ook blinde plekken in beeld. Daar gaan we mee aan de slag.
 
Competitie
Voor de competitie moest Lisse een beleidssamenvatting aanleveren, waarin het groenbeleid, de groenhistorie en de verschillende activiteiten uiteen gezet worden. De jury keek vervolgens naar ruimtelijke visie en kwaliteit, cultuurhistorie en erfgoed, stedelijke groenstructuur en buiteninrichting, landschap, ecologische kwaliteit en biodiversiteit, gezonde leefomgeving en recreatie, duurzaamheid en over het algemeen naar communicatie en participatie.
 
Entente Florale
De stichting Entente Florale heeft als doel om het multifunctionele belang van het groen breed onder de aandacht te brengen van overheden, bedrijfsleven en burgers. De stichting organiseert dit jaar voor de 19e keer de Nationale Groencompetitie. Meer dan 160 gemeenten zijn in die tijd door een vakkundige vakkundige jury beoordeeld op hun groenbeleid.

Uit de krant