Met het aankoppelen van de auto aan de nieuwe laadpaal, nam wethouder Kees van der Zwet deze officieel in gebruik.
Met het aankoppelen van de auto aan de nieuwe laadpaal, nam wethouder Kees van der Zwet deze officieel in gebruik. Foto: Esther Akerboom

Steeds meer laadpalen in Lisse; bewoners kunnen zelf de aanvraag doen

Duurzaam & Groen

MILIEU • Elektrisch rijden heeft de toekomst, zo wordt door velen gezegd. Hoewel er momenteel nog relatief weinig elektrische auto's in Nederland rijden, zullen dat er steeds meer gaan worden. Lisse bereidt zich op een duurzame toekomst voor door het voor de inwoners gemakkelijk te maken een laadpaal aan te vragen in de openbare ruimte. Op donderdag 25 juli werd de eerste laadpaal die er op deze manier is gekomen, officieel in gebruik genomen door wethouder Kees van der Zwet. De laadpaal is te vinden ter hoogte van Laan van Rijckevorsel 13.

Voor het plaatsen van deze laadpalen, die door iedereen gebruikt kunnen worden, is de gemeente in zee gegaan met het bedrijf Allego. Via hun website kan een laadpaal worden aangevraagd. Samen met de gemeente toetst Allego of er aan de criteria en voorwaarden wordt voldaan. Als er geen plek is op eigen terrein en er geen laadpaal in de buurt is, kijken gemeente en Allego samen waar een paal binnen een straal van 250 meter van het huis van de aanvrager kan worden geplaatst. Omdat hiervoor een verkeersbeleid nodig is en er technische voorbereidingen moeten worden gedaan, duurt de afhandeling minstens 16 weken.

"Dit is de zesde paal in Lisse, maar de eerste die met het nieuwe beleid is aangevraagd", vertelt Mirjam Piepenbrink, beleidsmedewerker van HLTsamen. "Inmiddels zijn de volgende acht in aanvraag." Wethouder Van der Zwet hoopt dat er velen zullen volgen. "Het is een beetje lastig omdat je er een openbare parkeerplek voor moet onttrekken, want één plek is gereserveerd voor het opladen van een auto. Maar aan de paal kunnen twee auto's tegelijk worden geladen als de tweede plek nog vrij is. Dan is het opladen en wegwezen."

Martijn Olbertz is namens Allego aanwezig. Hij legt uit hoe het 'tanken' in zijn werk gaat. "Via de app Smoov, te vinden op een sticker aan de zijkant van de laadpaal, kun je kijken of een laadpaal vrij is. Je kunt dan via die app een QR code scannen. Dan worden via Allego de kosten voor de stroom afgeschreven. Tanken kan ook via een laadpas, die bij leaseauto's al wordt meegegeven en die particulieren kunnen aanvragen bij bijvoorbeeld de ANWB. Als blijkt dat een laadpaal heel vaak wordt gebruikt kan de tweede parkeerplaats ook gereserveerd worden."

Van der Zwet koppelde zijn auto aan de laadpaal en daarmee was de opening een feit. De samenwerking met Allego hoeft niet exclusief te blijven. "We staan open voor andere partijen. Zo kan er marktwerking plaatsvinden en kunnen er in de toekomst hopelijk nog veel laadpalen worden geplaatst."

Uit de krant