Ria Heemskerk overhandigt de Profielschets aan commissaris Jaap Smit. | Foto: Frits Homan
Ria Heemskerk overhandigt de Profielschets aan commissaris Jaap Smit. | Foto: Frits Homan Foto: Frits Homan

Zoektocht naar nieuwe burgemeester van start

Algemeen

Zoek geen schaap met vijf poten. Dat moet u niet willen, want die loopt per definitie mank. Die heeft één poot teveel’. Jaap Smit, Commissaris van de Koning van Zuid Holland, gaf de Gemeenteraad van Hillegom tijdens een bijzondere vergadering op donderdag 4 april, met als enige agenda de start van de procedure voor de zoektocht naar de opvolger van de in oktober 2024 afscheid nemende burgemeester Arie van Erk, een welgemeend advies. ‘U zoekt met elkaar eigenlijk een heel gewone, normale burgemeester’. 

Door Frits Homan

Op 7 november dient de nieuwe burgemeester van Hillegom te worden geïnstalleerd. Een door alle fractievoorzitters bestaande ‘Vertrouwenscommissie in Oprichting’ heeft onder voorzitterschap van Ria Heemskerk (Bloeiend Hillegom) een Profielschets opgesteld met gewenste functie-eisen waar de zich voor de functie aanmeldende kandidaten bij voorkeur aan moeten voldoen. 

Nadat de Raad de samenstelling van deze Vertrouwenscommissie officieel had vastgesteld, met wethouder Jan van Rijn (BBH) als adviseur, overhandigde Heemskerk de Profielschets aan de Commissaris van de Koning voor de officiële start van de procedure.

‘Heel apart dit’

Alvorens Heemskerk een uiteenzetting gaf over de Profielschets, richtte zij zich rechtstreeks tot burgemeester van Erk: ‘Héél apart dit, ú bent voorzitter en het gáát over u’. Heemskerk sprak, vanwege het door Van Erk in januari aangekondigde besluit om per 1 november gebruik te gaan maken van zijn pensioen, de gevoelens van de gehele Raad hierover uit: ‘Na uw bekendmaking aan ons als Raad, hebben wij aangegeven dit enorm jammer te vinden. Maar óók dat wij u dit van harte gunnen. Op een ander moment gaan wij hier nog uitgebreid op in’.

Enquête

Hierna legde Heemskerk uit dat de Profielschets tot stand is gekomen nadat alle leden van de ‘Vertrouwenscommissie in Oprichting’ een bijdrage hadden geleverd over een bepaald onderwerp. Heemskerk benadrukte dat dit in goed overleg en harmonie is gebeurd: ‘Zoals gebruikelijk in deze Raad’. 

Een brede inwonersconsultatie heeft, zowel digitaal als andere mediakanalen, vijfhonderd reacties opgeleverd. Hieruit was gebleken dat de inwoners als belangrijkste rol van de nieuwe burgemeester, die van burgervader of -moeder willen zien.

Uit de enquête bleek verder dat de inwoners het belangrijk vinden dat de nieuwe burgemeester empathisch en betrokken is. ‘Eigenlijk niet onlogisch na de ervaringen die wij met de huidige burgemeester hebben’, vond Heemskerk. 

Voor de Commissaris gaf zij een indruk van de bevolking waar de nieuwe burgemeester straks mee te maken heeft: ‘In Hillegom wordt de bestuurscultuur mede gevormd door een autonome en mondige bevolking, die eisen stelt aan het gemeentebestuur, en waarvan veel betrokken inwoners weten wie de volksvertegenwoordigers zijn, en deze goed kunnen vinden en benaderen’. Dit alles maakt, volgens Heemskerk, dat ‘Hillegom op zoek is naar een mensgerichte en daadkrachtige bruggenbouwer, die met passie en visie de gemeente naar een nog mooiere toekomst kan leiden’.

Ook de Commissaris sprak vooreerst warme woorden aan het adres van de straks vertrekkende burgemeester: ‘Jij was één van die mensen, en ik hoop dat het weer gaat lukken, waarvan ik na vele kandidaten te hebben gesproken, direct dacht: maar die wordt het’.

Procedure

Na dit gezegd te hebben, legde Smit de procedure aan de Raadsleden uit.

Er wordt een advertentie geplaatst. Kandidaten richten hun sollicitatie officieel naar de koning met tussenkomst van de commissaris. Dat wil zeggen dat de brieven bij de commissaris terecht komen. Deze nodigt kandidaten uit voor een gesprek. Na de gesprekken stuurt hij een zogenoemde ‘shortlist’ van kandidaten naar de Vertrouwenscommissie. Daar gaat zij mee in gesprek. Na een besloten Raadsvergadering waarin de commissie verslag doet van haar bevindingen, draagt de Raad twee kandidaten voor, met een duidelijke voorkeur voor één, maar waarvan nummer twee ook een serieuze mededinger is. In een open raadsvergadering wordt als volgt alléén de nummer één bekend gemaakt. Kandidaat nummer twee blijft geheim.

Jaap Smit over mogelijke kandidaten: ‘Ik ben niet geïnteresseerd in de politieke kleur; maar is iemand geschikt voor het ambt én past hij in het profiel van Hillegom?’

Commissaris Smit ziet dat de Profielschets niet veel verschilt van andere gemeenten, wat betreft het zoeken naar een verbinder, boegbeeld, ‘mensen-mens’ en iemand die vriendelijk is, maar streng wanneer nodig. De commissaris tot slot: ‘De levertijd, zeg ik altijd wat oneerbiedig, van een nieuwe Kroonbenoemde burgemeester is zo’n maand of zeven, acht’.

Uit de krant