Mensen die zich eenzaam voelen, kunnen bij De Luisterlijn terecht voor een luisterend oor. De lijn heeft nieuwe vrijwilligers nodig.
Mensen die zich eenzaam voelen, kunnen bij De Luisterlijn terecht voor een luisterend oor. De lijn heeft nieuwe vrijwilligers nodig. Foto: pixabay

De Luisterlijn Leiden zoekt vrijwilligers

Algemeen

De donkere tijd van het jaar is weer begonnen. We brengen weer meer tijd binnenshuis door, omdat het eerder donker wordt en later licht. Voor mensen die eenzaam zijn, kan dit het gevoel van eenzaamheid versterken. Een praatje kan dan enorm helpen. Vrijwilligers van De Luisterlijn bieden een luisterend oor aan mensen met zorgen, verdriet en problemen. Via chat, telefoon en e-mail. De Luisterlijn wordt vaker gebeld dan ooit. Het aantal vrijwilligers is te laag om de groei te kunnen opvangen. Ook in de komende maanden verwachten we veel telefoontjes, want in het donkere jaargetijde is de behoefte aan een luisterend oor groot.

"Ik heb juist voor dit vrijwilligerswerk gekozen omdat ik in een persoonlijk en vertrouwelijk gesprek, iemand met een luisterend oor kan helpen. Door echte aandacht te geven en de juiste vragen te stellen, kan ik mensen op hun gemak stellen. Dan komen ze de dag net even wat beter door. Daarnaast is het heerlijk iets voor een ander te kunnen betekenen", aldus Gerben, een van de vrijwilligers van de Luisterlijn. Een andere vrijwilliger vult aan: ''We bieden geen hulp, maar door alleen al te luisteren, kun je het verschil maken."

Iets voor jou? Kom dan naar de informatiebijeenkomst in Leiden
Kun je goed luisteren, heb je ruimte in je hoofd, agenda en hart?  Dan deze vrijwilligersbaan misschien iets voor jou. Je kunt je diensten aan de telefoon of chat zelf inplannen naar je eigen agenda. 
19 december van 13.00 tot 14.30 uur staat in Leiden een informatiebijeenkomst gepland voor mensen die interesse hebben in dit vrijwilligerswerk. Aanmelden of vrijblijvend informatie inwinnen, kan per e-mail aan leiden@deluisterlijn.nl . Als vrijwilligers zich voor het werk aanmelden, volgt er een kennismakings­gesprek én binnenkort start er weer een training om nieuwe vrijwilligers op te leiden.

De Luisterlijn
De Luisterlijn is al ruim 60 jaar de grootste organisatie in Nederland die anonieme hulp op afstand biedt. Vanuit 28 locaties, waaronder Leiden, voeren zo'n 1.500 vrijwilligers dag en nacht ruim 350.000 anonieme gesprekken per jaar, via telefoon, chat en e-mail. Deze vrijwilligers worden opgeleid en begeleid door beroepskrachten.
Kun je niet op de informatiebijeenkomst komen? Kijk dan op www.deluisterlijn.nl. Daar vind je veel informatie en een aanmeldingsformulier voor een kennismakingsgesprek.
De Luisterlijn wordt gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Uit de krant