Douwe Splinter, locatiedirecteur van de Leo Kannerschool in Oegstgeest voor leerlingen met autisme, bij de diplomauitreiking in de derde week van juli.
Douwe Splinter, locatiedirecteur van de Leo Kannerschool in Oegstgeest voor leerlingen met autisme, bij de diplomauitreiking in de derde week van juli. Foto: pr

Leo Kannerschool heeft nog steeds geen zicht op verhuizing

Onderwijs

Het is het laatste jaar dat Douwe Splinter directeur is van de Prof. Dr. Leo Kannerschool aan de Oegstgeester Hazenboslaan. Tot december is hij nog in dienst, daarna gaat hij met pensioen en zal een ander het stokje overnemen. Op het plein van de school speelde hij met zijn Volkswagenbusje vorige week een rol bij de bijzondere diploma-uitreikingen in de buitenlucht.

“Ook dit jaar hebben we voor alle leerlingen een plek weten te vinden in een vervolgtraject of vervolgopleiding, en is honderd procent geslaagd”, vertelt Splinter trots bij een verse kop koffie in zijn kantoor, terwijl hij de tijd neemt om terug te blikken op het afgelopen schooljaar, waarin nog steeds geen knopen werden doorgehakt over de verhuizing van de school voor voortgezet speciaal onderwijs (VSO). “Dit gebouw voldoet al jaren niet meer voor onze leerlingen”, laat de directeur weten. Ondanks deze verhuisperikelen gaat hij nog steeds iedere dag met veel zin aan het werk. “Dat komt ook door ons geweldige team. We hebben hier gelukkig nooit last gehad van het lerarentekort en doen er samen alles aan om onze leerlingen zo goed mogelijk te begeleiden, en dát te bieden wat ze nodig hebben.”
Vanuit de Leidse regio, maar ook daarbuiten, volgen leerlingen met autisme onderwijs aan de Kannerschool. De leerlingen worden persoonlijk begeleid naar een opleidingsvorm en stageplek die bij hen past. De school kent daarom ook veel samenwerkingsverbanden, zoals met de technische VMBO-school KTS in Voorhout, het Wellantcollege en het Da Vincicollege in Leiden. “Het geeft onze leerlingen dié ervaring die ze later zo enorm hard nodig hebben.”

Thuisonderwijs
Net als bij alle andere onderwijsinstellingen moest de Kannerschool eind maart ook ‘even’ schakelen toen alle leerlingen vanuit huis les moesten krijgen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. “We waren al even met de voorbereiding hiervan bezig, en toen het moment daar was, is het ons gelukt om alles heel snel op de rails te krijgen, zodat de leerlingen via Teams thuis de lessen konden volgen.” Splinter vertelt dat er tweemaal per week een uitgebreide nieuwsbrief naar de leerlingen en ouders ging, en dat ook schoolmaatschappelijk werk regelmatig contact met ouders had. In het bijgebouw, de oude Oudenhof-Bokkesprongschool, waren alle weken díe leerlingen welkom waarbij het geen optie was om in de thuissituatie de lessen te volgen. “Dat liep vanaf het begin goed”, glimlacht Splinter. “Als er (kleinschalige) activiteiten waren, vonden die in dat gebouw plaats, want in het grote gebouw hadden we de verwarming uitgedraaid. Zo bespaarden we 2.500 euro per maand aan energiekosten.” Het doet hem deugd om te vertellen dat er bij zijn leerlingen geen leerachterstanden zijn aangetoond. “Sterker nog, er zijn leerlingen die juist een enorme leersprint hebben gemaakt in de rust van hun eigen omgeving.”
Vanaf 8 juni werd er weer voor een deel gewoon lesgegeven op de Kannerschool. Splinter: “In de hele school is belijning aangebracht. Om de tijd goed te besteden werden studiedagen geschrapt en vonden de examens zelfs voor een deel in het weekend plaats.” Om de leerlingen in alle rust, buiten de spits, naar school te kunnen laten komen, werd er van 10.00 tot 14.00 uur lesgegeven. “Geweldig dat gemeenten en vervoerders hiermee akkoord gingen. Een groot compliment voor hen.”

Normaal rooster
Na de zomer hoopt Splinter weer met alle leerlingen volgens een normaal rooster te starten. “Dan gaan we ook weer verder met alle extra activiteiten zoals de muzieklessen en de schoolband. Vanwege bijdragen van de Rabobank en de Lions hebben we extra instrumenten kunnen aanschaffen. Heel mooi! Dit jaar kunnen we van hun donaties gamebikes kopen voor onze leerlingen.”
Splinter vertelt over alle activiteiten die de school ontplooit. “Onze reproductieafdeling draait weer volop, maar de horeca heeft het moeilijk. Eén avond per week runden we in het Hof van Sijthoff in de Leidse Douzastraat een restaurant. Omdat voldoende afstand bewaren daar niet gaat, hebben we dat helaas voor nu even moeten stoppen.” De directeur hoopt dat ondanks de coronacrisis bedrijven zich aan blijven melden met stageplekken voor zijn leerlingen. “Dan kan in de verzorgende hoek, maar ook als conciërge of als postbezorger bij een gemeentelijke instelling.”
In het nieuwe schooljaar zal de Leo Kannerschool mogelijk ook gaan samenwerken met Dorpscentrum Oegstgeest. “We willen hen gaan helpen in de keuken daar. In welke vorm, dat moeten we nog afspreken.”

Verhuizing
Begin dit jaar leek het erop dat de Kannerschool een plek zou krijgen in de oude Julianaschool aan de Rhijngeesterstraatweg. Omdat de gemeenteraad tegen de gebiedsvisie voor ‘de Geesten’ stemde, komen deze plannen in gevaar. Splinter baalt daarvan, maar is gewend aan ‘het knipperlicht’ van het wel of niet verhuizen naar een nieuwe locatie. “We blijven positief naar de toekomst kijken. Ik ben ervan overtuigd dat de noodzaak voor een nieuw gebouw inmiddels tot veel mensen is doorgedrongen. Ik heb er nog steeds vertrouwen in, al is de weg een beetje lang. Ik sluit niet uit dat als besluitvorming nog lang duurt, we met ludieke acties zullen komen.”

Locatiedirecteur Douwe Splinter hoopt dat er schot komt in de verhuisplannen van de school.

Uit de krant