Lisse gaat een deel van de werkzaamheden van de Meerlanden weer zelf doen. Foto ter illustratie
Lisse gaat een deel van de werkzaamheden van de Meerlanden weer zelf doen. Foto ter illustratie Foto: pr

Overgang Meerlanden naar Lisse zit vol met onduidelijkheden

Politiek

De voormalige Lissese ambtenaren die tien jaar geleden zijn overgeheveld naar Meerlanden, zijn bezorgd om baan en inkomen, doordat de gemeente heeft besloten een aantal taken in de buitendienst weer zelf te gaan doen.

Door Arie in 't Veld

In de vergadering van de commissie Ruimte en Infrastructuur zei Frank Streppel namens de collega's van Meerlanden hierover onder andere dat ze tien jaar geleden onder protest en na veel discussies en beloftes de ambtenarenstatus zijn kwijtgeraakt. "Dit na veel juridisch getouwtrek. Dit is door de gemeente doorgedrukt onder het motto 'mens volgt werk', waarbij er allerlei garanties afgegeven zijn. Wat schetst onze verbazing? Tien jaar later haalt de gemeente een deel van het werk weg bij Meerlanden. Hoe verzin je het. In de wandelgangen heb ik begrepen dat dit de gemeente een boete van ongeveer drie miljoen gaat kosten. En dat voor 13 mensen, want De Meerlanden doet waarschijnlijk moeite, ook vernomen in de wandelgangen, dat het plan is om vijf mensen in een kaderfunctie kosteloos bij Meerlanden te laten blijven. Wij die het werk uitvoeren worden als klootjesvolk behandeld, waarbij alle beloftes overboord dreigen te worden gesmeten."
Martijn Tibboel (VVD) vroeg Streppel wat de mensen nu eigenlijk is verteld waardoor de hele actie plaatsvindt. Deze antwoordde zijn werk te willen behouden. "Ik ben 42 jaar geleden aangenomen door de gemeente Lisse, tien jaar geleden weggezet en nu wordt al het werk afgenomen. Wat ga ik 2 januari doen?"

Jacqueline van Doorn (D66) merkte op dat de werknemers persoonlijk op de hoogte gesteld zouden worden. "Hoe bent u geïnformeerd?" Streppel laat weten dat in elk geval niet bekend is wat er na 1 januari gaat gebeuren en van de gemeente Lisse is niets vernomen. Hij zei het schandalig te vinden dat hij zes weken voor het einde van het jaar nog niet weet wat er aan de hand is. "Het kan toch niet zo zijn dat we op 2 januari daar gaan zitten kaarten? Dan komen we hier kaarten."
Guus Mesman (PvdA) zei dat het niet voor het eerst is dat er over dit onderwerp wordt ingesproken. "Wat Lisse wil is duidelijk. Ik heb in het verleden al aangegeven dat Lisse de morele plicht heeft de mensen terug te nemen en vraag of door Meerlanden eerlijk wordt aangegeven wat de status van de onderhandelingen is." Streppel zei dat niet te weten.

Wethouder Kees van der Zwet merkte op dat het uiterst lastig om over deze zaak op dit moment uitspraken te doen omdat de onderhandelingen nog lopen en dit de belangen van de gemeente zou kunnen schaden. "Als gemeente hebben we geen arbeidsrelatie met de medewerkers die in dienst zijn van Meerlanden. Ik kan ook geen uitspraken doen over de boete van drie miljoen, maar er na het overleg wel op terug komen. Indertijd is door m'n voorganger besloten het werkproces op een andere manier te vervullen, maar nu zien we meerwaarde in kortere lijnen en meer oren en ogen in de wijken. Ik ben op dit moment ook afhankelijk van de wederpartij. In elk geval heeft het college besloten het contract dat op 1 juli afliep niet te verlengen en per 1 januari de taken in eigen beheer te nemen."

Uit de krant