Het was een zinderende finale vorig jaar. Wat kunnen de toeschouwers dit jaar verwachten?
Het was een zinderende finale vorig jaar. Wat kunnen de toeschouwers dit jaar verwachten? Foto: pr

Wacht kortebaandraverij Lisse opnieuw een zinderend slot?

Activiteiten

SPANNING • De kortebaan van Lisse eindigde vorig jaar op een zeldzaam spectaculaire manier. De grote favoriet Cattiva Byd miste de start volledig en moest in de achtervolging op Viking Cehere met Wim van der Mespel.

Ondanks een enorme achterstand kwam Cattiva Byd nog heel dichtbij. Op de finish was het verschil met het blote oog niet zichtbaar. Viking Cehere pakte uiteindelijk de titel. De Harddraverijvereniging Lisse & Omstreken hoopt uiteraard op nieuw spektakel in de editie van 2018. Op de Heereweg strijden op donderdag 27 september de paarden en pikeurs om de hoogste eer. De aanvang is 13.00 uur. De eerste start valt omstreeks 13.30 uur.
Vooralsnog lijkt Viking Cehere een eendagsvlieg. Na zijn overwinning in Lisse volgden geen nieuwe successen. Dit seizoen kwam hij in twee starts zelfs geen enkele keer de eerste omloop door. Bovendien staat pikeur Wim van der Mespel al weken aan de kant met een blessure. Het is nog de vraag of hij op 27 september zijn titel kan verdedigen.
Cattiva Byd werd na haar tweede plaats in Lisse later ook tweede in 't Zand. Dit seizoen won ze nog wel in Wognum, maar ging het bij de daaropvolgende deelnames steeds mis in het startvak. Vermoedelijk komt ze dit seizoen niet meer in actie. De favorieten moeten dan ook gezocht worden bij de seizoentoppers. Doc Holiday won dit seizoen al drie kortebanen en staat aan de leiding in het pikeursklassement. Hij wordt op de voet gevolgd door Southwind Raptor, Dutch Buitenzorg, Hero Baldwin en Calistokingsdeep. Bij de pikeurs staat Lindsey Pegram op de eerste plaats gevolgd door Manon Pools, John de Leeuw, John Dekker en Ruud Pools.
Welke paarden deelnemen, wordt bekend op dinsdag 25 september. De NDR verricht op deze dag de loting. Het deelnemersveld is vervolgens direct te downloaden op www.kortebaandraverijen.nl. Later volgt daar een uitgebreide voorbeschouwing met tips waar het publiek zijn voordeel mee kan doen.

Rob Slootbeek
De kortebaandraverij is het hoogtepunt en de afsluiting van de feestweek, die donderdag 20 september van start gaat (zie www.hdv-lisse.nl). Rob Slootbeek, sinds 2007 bestuurslid en dé man van de kortebaan, is deze zomer op een veel te jonge leeftijd van 64 jaar overleden. De liefhebber heeft zich meer dan veertig jaar ingezet voor de HDV Lisse & Omstreken. Hij stuurde de technische commissie aan, was lid van de Kermiscommissie en Lisse Draaft door. De laatste jaren was als hij ook als amateurrijder actief op de kortebaan. Voorafgaand aan de kortebaan wordt een moment stilgestaan bij het overlijden van deze ultieme liefhebber.

Uit de krant