Eerder die dag werd er door de buurtjes hard gewerkt aan De Zuidhoek, een bloemenmozaïek waarvan er dat weekend bijna veertig in Lisse te bewonderen waren.
Eerder die dag werd er door de buurtjes hard gewerkt aan De Zuidhoek, een bloemenmozaïek waarvan er dat weekend bijna veertig in Lisse te bewonderen waren. Foto: Hans Geerlings

Honderd jaar Julianastraat

Algemeen

Het was feest in een gedeelte van de Julianstraat in Lisse. De straat, om precies te zijn het kromme gedeelte tussen de Nassaustraat en de Koningstraat in de Oranjebuurt bestaat dit jaar precies honderd jaar en dit werd op zaterdag 13 april gevierd met een buurtbarbecue. 

Door Hans Geerlings

Eerder die dag werd er door de buurtjes hard gewerkt aan De Zuidhoek, een bloemenmozaïek waarvan er dat weekend bijna veertig in Lisse te bewonderen waren. Het gebied stond in die tijd bekend onder de naam ‘Zuidhoek’.

Tuinen

De wijk bestond in 1920 nog uit een volkstuinencomplex. De tuinen werden vanaf 1924 omgezet in bouwkavels voor landarbeiders. In die tijd gaf het landarbeidersschap te weinig zekerheid voor de bank en daarop besloot de gemeente deze mensen wat meer armslag te geven. Voor 4000 gulden moest men de grond kopen én een huis bouwen. Een soort van voorloper op de latere premie koopwoningen. Aangezien dat in die tijd best lastig was werd besloten dit huis met de buren te bouwen, waardoor er twee-onder-éénkappers ontstonden.

Geschiedenis

De geschiedenis van de straat wordt beschreven in een magazine. Het eerste exemplaar zal waarschijnlijk eind augustus gepresenteerd worden. In het magazine staat een omschrijving van ieder origineel huis met de geschiedenis van de bewoners. In het gedeelte waren toentertijd ook bedrijven gevestigd, die in het boekwerk opgenomen zijn. Jan Hageman en Job Verdoes zijn mede initiatiefnemers van het boekwerk. Zij zijn van generatie op generatie nog steeds woonachtig in de straat. Honderd jaar oud, maar de straat blijft leven. De jongste telg is Jurre. Hij is vorig jaar geboren en mocht natuurlijk niet ontbreken op de barbecue.

Uit de krant