Afbeelding

Voorjaars Vriendenavond: gluren bij de buren

Historie Sporen van Vroeger

Op vrijdag 10 maart organiseert Stichting Vrienden van Oud Hillegom de voorjaars-editie van de Vriendenavond voor donateurs van de stichting, maar ook niet-donateurs zijn van harte uitgenodigd. De Vriendenavond wordt gewoontegetrouw gehouden in De Hoeksteen, maar het zou zomaar de laatste keer kunnen zijn want de eigenaar, de Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Hillegom, wil het pand te verkopen.

Iedere Vriendenavond staan er twee onderwerpen op het programma. Martin Bunnik zal het spits afbijten; hij is auteur van het boek "Huis te Vogelenzang en de familie Barnaart". In dit boek beschrijft hij uitgebreid alle elementen van het landgoed zoals de huizen, de weilanden, boerderijen en moestuinen. Hiervoor deed hij onderzoek in onder andere het familiearchief van de familie Barnaart dat sinds 1807 eigenaar is van het huis en landgoed. Tijdens deze lezing neemt hij ons mee op reis naar dit landgoed dat zo vlakbij Hillegom ligt en kunnen we gluren bij de buren.

Na de pauze is het tijd voor de Oorkonde van de Vrienden van Oud Hillegom. Voor de 22e keer reiken de Vrienden deze oorkonde uit aan de eigenaar(s) van een Hillegoms pand dat op historisch verantwoorde wijze is gerestaureerd of behouden is gebleven.

Dit jaar zijn panden genomineerd in de categorie "markante gebouwen, niet zijnde woonhuizen, van minstens 50 jaar oud". Met de periode van minstens 50 jaar komt ook de periode van wederopbouw aan bod: een tijd van het herstel van de oorlogsschade, schaarste, maar ook van economische groei, welvaart, optimisme en vernieuwing. In Nederland werden zo'n 2,5 miljoen bouwwerken neergezet in die periode. Van de Hillegomse markante gebouwen zijn er door de werkgroep Monumenten van de Vrienden 10 genomineerd, en één ervan zal vereeuwigd worden op een kleine aquarel van Ron Gronert, die de oorkonde siert.

Binnenkort zullen de Vrienden de tien genomineerde panden in het donateursblad "Hangkouserieën" en in de pers presenteren en kunt u voor uzelf alvast uw favoriet uitkiezen.

Ook komt tijdens deze Vriendenavond ons boek "Vroeger in Hillegom, Verhalen van de Verhalentafel" uit. Dit is een bundeling van de twaalf verhalentafels die wij in 2016 organiseerden. Tijdens deze goedbezochte verhalentafels waren we te gast in de bibliotheek en hier vertelden Hillegommers hun herinneringen aan diverse onderwerpen. Deze verhalen zijn opgetekend door Veronica Handgraaf en Marca Bultink en het boek is doorspekt met veel foto's van vroeger. De prijs is € 11,00 maar tijdens de pauze van de Vriendenavond is het boek voor € 10,00 te koop. Leuk voor degenen die deze herinneringen delen – en voor wie vroeger niet in Hillegom was, een leuke kennismaking met de historie van het dorp!

De digitale versie van deze column is terug te vinden op onze website www.vriendenvanoudhillegom.nl, onder Publicaties, Sporen van vroeger.

Uit de krant