Een blij verraste Jan van Vliet kreeg van burgemeester Spruit de versierselen opgespeld.
Een blij verraste Jan van Vliet kreeg van burgemeester Spruit de versierselen opgespeld. Foto: Arie in 't Veld

Jan van Vliet koninklijk onderscheiden

Verenigingen Vrijwilligers

LISSE - Nadat eerder in de week vier inwoners van Lisse een koninklijke onderscheiding ontvingen, was het vrijdag volkomen onverwacht de beurt aan Jan van Vliet. Burgemeester Lies Spruit speldde hem de versierselen op die behoren bij de benoeming tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Dit gebeurde in de accommodatie van petanquevereniging Les boules fleuries in de Poelpolder die het 25-jarige bestaan vierde.

Door Arie in 't Veld

Voorzitter Huug Tielemans schetste bij die gelegenheid dat het initiatief van wijlen Bram Borsje een groot succes is geworden. In 1991 werd de sport geïntroduceerd in de feestweek van de Harddraverijvereniging Lisse en omstreken en vervolgens werd op initiatief van Borsje en enkele mede-enthousiastelingen Les boules fleuries opgericht. Aanvankelijk speelde men op de accommodatie van FC Lisse, maar na veel inventiviteit, zelfwerkzaamheid en medewerking van de gemeente kon de schitterende accommodatie in de Poelpolder in gebruik worden genomen door een vereniging met inmiddels zo'n 240 leden. Burgemeester Lies Spruit vertelde dat een van de trekkers van de vereniging de heer Jan van Vliet is.

"Hij zet zich op bijzondere wijze in voor het maatschappelijk belang van ouderen. Als voorzitter van petanque-vereniging Les boules fleuries betrekt hij zoveel mogelijk ouderen bij de club. Niet alleen om een gezellige vereniging met elkaar te creëren, maar ook om ervoor te zorgen dat inwoners van Lisse en omstreken zich niet eenzaam voelen. Hij bracht de nieuwe accommodatie voor de vereniging mede tot stand en verzorgt zowel de financiën als de ledenadministratie. Ook is Jan van Vliet medeoprichter van Hospice Duin- en Bollenstreek. Als penningmeester heeft hij een groot aandeel gehad in de fondsenwerving en het aantrekken van sponsors. Al vanaf 2003 heeft Van Vliet zich actief ingezet om de totstandkoming van het hospice voor elkaar te krijgen. Sinds 2008 is mede dankzij hem het hospice geopend aan de Hoofdstraat in Sassenheim. Daarnaast is Van Vliet alweer 20 jaar penningmeester van de Stichting Collectieve Beveiliging Bedrijventerreinen Lisse, de CBBL, die zich inzet om in samenwerking met anderen negatieve ontwikkelingen op het gebied van criminaliteit en veiligheid tegen te gaan," aldus de burgemeester.

Uit de krant