Afbeelding
Foto: Arie in 't Veld

Adviesgroep bomen betrokken bij nieuw bomenbeheerplan

Politiek

LISSE - Er komt een nieuw bomenbeheerplan dat gaat gelden tot 2022. In het plan wordt het bomenbestand op hoofdlijnen beschreven en wordt ingegaan op de verschillende categorieën bomen in de gemeente en de bijbehorende beheervormen. Ook is het beheerplan een toetsinstrument voor specifieke beheerkeuzes en onderhoudsactiviteiten, en komen de algemene kwaliteitseisen aan bod. Bij het opstellen van het nieuwe bomenbeheerplan is de Adviesgroep bomen nadrukkelijk betrokken geweest.

Door Arie in 't Veld

Voor het onderhoud worden de driejarige beheercyclus en de diverse beheeractiviteiten beschreven, inclusief een benodigde structurele vervanging van delen van het bomenbestand. Tot slot wordt aandacht besteed aan de communicatie van de gemeente naar de inwoners en wordt ingegaan op de begroting en verantwoording.

Insteek van het bomenbeheerplan met meerjarenbegroting is dat de in het beleid vastgelegde ambities kunnen worden uitgevoerd met een passend budget, ook naar de toekomst toe. De huidige begroting (tot 2016) bedraagt € 177.000,- per jaar. Dit budget is niet toereikend, getuige de vastgestelde snoeiachterstand en de toenemende problemen met verkeerde bomen op slechtpassende locaties. Om de beleidsambities voor het bomenbeheer te kunnen realiseren zal het onderhoudsbudget met € 46.000,- moeten worden verhoogd naar € 222.000,- per jaar.

Met de complete aanpak van dit bomenbeheerplan is de verwachting dat de kwaliteit van het bomenbestand in Lisse aanzienlijk zal verbeteren door enerzijds vooraf meer aandacht te schenken aan groeiplaats, boomsoort en boomcategorie en anderzijds proactief, preventief bomen met toenemende beheerproblemen te vervangen voor duurzame exemplaren met duurzame groeiplaatsen. Hiermee worden de vastgestelde beleidsdoelstellingen van het Bomenbeleidsplan 2014 voor wat betreft boomnorm en kwaliteit van het bomenbestand behaald met beheerkosten die weliswaar hoger zijn, maar vervolgens ook op de langere termijn gelijk blijven. Alle bomen worden ten minste een keer per drie jaar beoordeeld en geregistreerd op veiligheid en onderhoud, inclusief de waardevolle bomen van derden. Dit leidt tot monitoringsrapportages die een evaluerende en bijsturende terugkoppeling vormen op de ingezette beleidskoers.

Regelmatig overleg
De Adviesgroep bomen wordt extra betrokken bij de diverse aspecten van het bomenbeheer via jaaroverzichten en periodieke bijeenkomsten met de gemeente. Zo ook bij het opstellen van dit bomenbeheerplan. Met hen zal regelmatig de voortgang van het bomenbeheerplan besproken worden.

Uit de krant