Burgemeester Lies Spruit roemde de veelzijdigheid van Van Stijn als vrijwilliger.
Burgemeester Lies Spruit roemde de veelzijdigheid van Van Stijn als vrijwilliger. Foto: Arie in 't Veld

'Chauffeur, jurylid, starter, begeleider, u was het allemaal!'

Sport Vrijwilligers

LISSE - Joop van Stijn (78) ontving zaterdag aan het einde van de wedstrijden van De Spartaan in het kader van de Ter Specke Bokaal een koninklijke onderscheiding. Burgemeester Lies Spruit zei bij die gelegenheid trots te zijn op wat de inwoners van Lisse als vrijwilliger hebben bereikt en dat ook bij de Spartaan veel vrijwilligers de schouders eronder zetten. Van Stijn werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Door Arie in 't Veld

"Vandaag wil ik graag één van die vrijwilligers extra in de schijnwerpers zetten. Het gaat hier om iemand die zich al 45 jaar inzet voor de Spartaan. En van wie de eerste vrijwilligersklus startte met het leeghalen van de bestelbus van zijn werkgever. Niet om materialen te vervoeren, maar om de sportende jeugd naar wedstrijden te brengen. Ja, dat kon toen nog. En de jeugd zat er heerlijk bij, want deze bijzondere vrijwilliger legde eerst een kleed op de vloer van datzelfde busje. Alweer 45 jaar kan de Spartaan op de inzet van Van Stijn rekenen. Uw werkzaamheden als chauffeur van de jeugd breidden zich al gauw uit. Zo werd u ook begeleider van de jeugdspelers en later van de volwassenen. Ook bij wedstrijden heeft de Spartaan steeds op u kunnen rekenen. Zo bent u onder meer jurylid, starter, scheidsrechter, wedstrijdleider en jury-coördinator geweest."

Klusploeg
De burgemeester noemde daarnaast zijn inzet als onder andere coördinator van de klusploeg sinds 2004. "Niet alleen voert u elke dinsdag vrijwilligersactiviteiten voor de Spartaan uit, ook een aantal grotere projecten kwam mede dankzij u tot stand. Zoals de nieuwe kogelslingerkooi en de nieuwe materiaalberging. Uw bouwkundige kennis kwam De Spartaan altijd goed van pas, het zogenoemde Joop van Stijnplein bij de finish getuigt daarvan." Ook landelijk bleef de inzet van Van Stijn niet onopgemerkt. Van 1989 tot 2002 was hij nationaal starter voor de Atletiekunie.

Uit de krant