De jeugd beleeft plezier aan de lokale historie. | Foto: Corine Zijerveld,  SVvOH)
De jeugd beleeft plezier aan de lokale historie. | Foto: Corine Zijerveld, SVvOH)

Heeft de jeugd het te druk voor de geschiedenis?

Column Sporen van Vroeger

Iedereen heeft het steeds drukker, klinkt het om ons heen. Alle mogelijke middelen die het ons gemakkelijker moeten maken, ten spijt. We hoeven bijna nergens meer te voet naar onze bestemming, tenzij we daar zelf voor kiezen, want bijna iedereen heeft toegang tot gemotoriseerd verkeer of goede fietsen. De was doen hoeft niet meer met de hand, boodschappen kunnen we vanuit onze huiskamers bestellen. Toch hebben veel mensen geen tijd om zich te vervelen. Gelukkig maar.

Ook kinderen hebben het steeds drukker, zo wordt ons weleens verteld. Ook zij hebben geen tijd om zich te vervelen. Dat is wel zo prettig – ofschoon er opvoedkundigen zijn die menen dat het goed is voor kinderen om zich te vervelen. Dat prikkelt de fantasie en creativiteit van kinderen.

Stichting Vrienden van Oud Hillegom heeft regelmatig contact met de Hillegomse jeugd. In het jubileumjaar van de Vrienden is er een project geweest dat draaide om de vraag, wat kinderen over 25 jaar bewaard willen zien in Hillegom. De bovenbouw van zes van onze acht basisscholen ging enthousiast met die vraag aan de slag en dat resulteerde in een geweldige tentoonstelling. Overigens is hiervan een interessant online boek samengesteld dat gratis kan worden bekeken via de website van de Vrienden.

Het voeden van interesse
Ook gaan de Vrienden nog weleens op pad met de jeugd – afgelopen april wandelden we nog in het historische centrum van Hillegom met de jeugd van BSO Wonderland. Ook hier merken we hoe geïnteresseerd de jeugd is in de lokale geschiedenis. Die interesse willen we natuurlijk graag voeden. Stichting Open Monumentendag helpt ons daarmee, door het instellen van de Open Monumentendag Klassendag op de vrijdag voor Open Monumentendag, dit jaar op vrijdag 8 september. Er is lesmateriaal samengesteld waarmee leerkracht en leerlingen aan de slag kunnen. En basisschoolklassen kunnen monumenten in de eigen woonplaats bezoeken. Daartoe nodigt Stichting Vrienden van Oud Hillegom de basisscholen uit, zodat de bezoeken aan de monumenten ingepland kunnen worden.

In april hebben de Vrienden de uitnodigingen aan de Hillegomse basisscholen verstuurd. Gelukkig ontvingen we een bevestigend antwoord van De Fontein, de Brede School, RKBS de Jozef en RKBS de Leerwinkel. We gaan een leuk programma voor de leerlingen van deze scholen in elkaar zetten. Het landelijke programma gaat uit van groepen 7/8, maar de Jozef wil ook graag de kinderen uit groepen 5 en 6 laten deelnemen en wij zijn blij om ook "de jonkies" te ontvangen. De basisschoolleerlingen van de niet-deelnemende scholen hebben pech om niet de leuke Open Monumenten Klassendag mee te maken. De Vrienden weten zeker dat zij er plezier aan zouden hebben beleefd. Maar wij geven niet op om de jeugd te betrekken bij de lokale cultuurhistorische geschiedenis en zullen daar ook met andere middelen aan werken. Bijvoorbeeld door middel van een virtueel museum – daarover later meer!

De digitale versie van deze column is terug te vinden op onze website www.vriendenvanoudhillegom.nl, onder Publicaties, Sporen van vroeger. De digitale boeken van de Vrienden kunnen worden gelezen via Publicaties, Online publicaties.

Uit de krant