Jari Langelaan is een van de vele deelnemers aan de Amsterdam City Swim.
Jari Langelaan is een van de vele deelnemers aan de Amsterdam City Swim. Foto: Esther Akerboom

Zwemmen voor het goede doel

Algemeen

Lisse - Voetbal is zijn favoriete sport, maar hij doet ook aan atletiek en zwemmen. En dat laatste gaat Jari Langelaan op drie september doen voor het goede doel: hij neemt deel aan de Amsterdam City Swim.

Door Esther Akerboom

Dat is een zwemtocht door de Amsterdamse grachten, waarvan de opbrengst geheel ten goede komt aan onderzoek naar de ziekte ALS.

De twaalfjarige Jari zit sinds kort in de brugklas. Elke week traint hij bij Zwemclub Lisse. Daar kwam hij op het idee. "Ik hoorde van twee meisjes dat ze eraan mee zouden doen. Mijn moeder, die er lesgeeft, heeft me meteen opgegeven", vertelt Jari. "Op dat moment wist ik nog niet wat ALS was, maar ik ben er veel over gaan lezen. Ook heb ik een stukje van de documentaire over voetballer Fernando Ricksen, die aan ALS lijdt, gezien. Maar dat heb ik al snel uitgezet, ik kon er niet naar kijken. Het is angstaanjagend wat ALS met je doet."

En dat heeft Jari goed gezien, want ALS is een ziekte die ervoor zorgt dat je zenuwen steeds minder gaan samenwerken met je spieren totdat je op een gegeven moment helemaal niks meer kunt. De ziekte is binnen een paar jaar fataal. Om een geneesmiddel te kunnen ontwikkelen is veel geld nodig en daar wil Jari zijn steentje aan bijdragen. Echt hard getraind heeft hij de laatste tijd niet. "Het was zomerstop, dus de laatste zes weken heb ik niet gezwommen. Wel heb ik vorige week met de poldercross in Warmond meegedaan, dat is rennen en door moddersloten ploeteren. Dat is ook goed voor mijn conditie", aldus Jari. Hij weet zeker dat het gaat lukken om de 700 meter, de afstand voor kinderen, te zwemmen.

Omdat kinderen niet zonder begeleiding mee mogen doen, zwemt Marlies, Jari's moeder mee. "Ik vind het echt geweldig om te doen, maar ik ben wel blij dat ik een wetsuit aan heb in die grachten, het is toch een beetje vreemd om daar te zwemmen", lacht ze. Nu zoekt Jari nog wat sponsors. Kinderen moeten minstens 100 euro sponsorgeld bij elkaar zien te krijgen. De teller van Jari staat op 75 euro, dus hij hoopt nog wat geld bij elkaar te krijgen om aan die eis te voldoen. Wie hem wil steunen kan dat doen op www.amsterdamcityswim.nl/deelnemers/Jari-langelaan.

Uit de krant