Er is een plan van aanpak gemaakt met verkeersmaatregelen die ook de Lisserbrug betreffen.
Er is een plan van aanpak gemaakt met verkeersmaatregelen die ook de Lisserbrug betreffen. Foto: Arie in 't Veld

Informatiebijeenkomst over verkeerssituatie Lisserbrug

Algemeen

Infrastructuur • De gemeenten Lisse en Haarlemmermeer houden maandag 18 september een informatiebijeenkomst over het plan van aanpak 'Onderzoek verkeersmaatregelen dubbeldorp Lisse Lisserbroek'. Hierin wordt met name ingegaan op de verkeerssituatie op de Lisserbrug.

Door Arie in 't Veld

Deze 'brug der zuchten' is de enige directe verkeersverbinding tussen beide dorpen. Verkeersonderzoek uit april 2017 heeft aangetoond dat het verkeersknelpunt vooral wordt gevormd door de combinatie van veel forensenverkeer van en naar Lisse en door de combinatie van verschillende verkeersbewegingen en vervoersmiddelen op het smalle wegprofiel op en rond de brug.
"Er is werk aan de winkel," aldus wethouder Evert Jan Nieuwenhuis. "Bijvoorbeeld het zoeken naar het antwoord op de vraag hoe je zoveel mogelijk forensenverkeer van de lokale wegen weg kan krijgen en kan leiden via bijvoorbeeld provinciale wegen. Hoe ontlasten we de brug en de Kanaalstraat? Er is al van alles overwogen, waaronder het weren van vrachtverkeer over deze brug en het opnieuw afstellen van de verkeerslichten wat erop neerkomt dat de lichten korter op groen zullen staan. Haarlemmermeer en Lisse gaan nu alle mogelijkheden in kaart brengen, waarbij ook het kostenaspect en het draagvlak van de bevolking zullen meetellen." Nieuwenhuis zegt ook dat een tweede brug op den duur wellicht een goede oplossing is, maar het verkeer moet wel ergens vandaan komen of naar toe gaan. Leidraad is het ontmoedigen van het gebruik van de brug, maar er zal eerst onderzoek naar de consequenties daarvan moeten worden gedaan.
Het is zo klaar als een klontje de wachttijden voor de brug door autonome groei en bevolkingsgroei in beide dorpen sterk zullen toenemen als er geen goede alternatieve verbindingsroutes komen. In het onderzoek is ook geconstateerd dat in de praktijk de berekende wachttijden niet gaan optreden, maar dat het verkeer een andere route zal gaan zoeken. Gelet echter op de bereikbaarheidsproblematiek in de gehele Duin- en Bollenstreek is het de vraag of die alternatieve routes momenteel geschikt zijn.
Maatregelen zijn nodig om er voor te gaan zorgen dat inwoners uit Lisse en Lisserbroek op een verkeersveilige en vlotte wijze gebruik kunnen maken van de verbindingen over de Ringvaart. De partijen kijken naar maatregelen die op korte termijn uitvoerbaar zijn en maatregelen die bij gaan dragen aan een robuust netwerk, maar langere voorbereidingstijd vragen. De presentatie van de plannen is 18 september in het gemeente van Lisse aan de Heereweg. Inloop van 19.00 uur, afsluiting rond 21.15 uur. Er is ruime gelegenheid tot het stellen van vragen. Graag van tevoren aanmelden via: lisserbroek@haarlemmermeer.nl of bel naar 0900 1852.

Uit de krant