Als laatste in een reeks orgelconcerten in 2017 komt Vincent de Vries naar de Sint-Agathakerk.
Als laatste in een reeks orgelconcerten in 2017 komt Vincent de Vries naar de Sint-Agathakerk. Foto: pr

Vincent de Vries speelt op Adema-orgel

Cultuur

CULTUUR • Stichting Vrienden van het Adema-orgel organiseert het laatste orgelconcert van dit jaar in de Sint-Agathakerk. Het vindt plaats op zaterdag 7 oktober om 20.15 uur. Om deze avond een feestelijk tintje te geven, is de bekende organist Vincent de Vries uit Seoul uitgenodigd. Hij besluit zijn concerttour door Nederland met dit concert in Lisse.

De Vries, die bekendstaat om zijn bezielde en virtuoze spel, heeft een divers programma samengesteld dat goed tot zijn recht komt op het monumentale Adema-orgel. Als openingswerk zal het prachtige Fête-Dieu van de Nederlandse componist Hendrik Andriessen klinken. Andriessen voltooide het werk rond Sacramentsdag (Fête-Dieu) in 1918, toen de Eerste Wereldoorlog nog woedde in Frankrijk. De muziek verklankt het schrijnende contrast tussen de gewijde Sacramentsdag en de bloedige oorlog. Na dit werk van vaderlandse bodem zal prachtige Engelse muziek klinken van Alfred Hollins en Andrew Fletcher. De avond wordt besloten met werken van Alexandre Guilmant en de triomfantelijke Carillon-Sortie van Henri Mulet.

Studiebeurs
Vincent de Vries werd geboren in 1969 te Scheveningen en kreeg op 4-jarige leeftijd van zijn moeder de eerste pianolessen. Toen hij 10 jaar was, deed hij toelatingsexamen aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Een jaar later kreeg hij een studiebeurs waardoor hij bij de Franse pianist Janine Dacosta les kon nemen. Op 12-jarige leeftijd nam de pianist Theo Bruins hem onder zijn hoede. Naast hoofdvak piano studeerde Vincent ook hoofdvak orgel bij Wim van Beek en Bert Matter. Op 15-jarige leeftijd debuteerde hij als concertorganist. Na het behalen van zijn diploma 'Uitvoerend Musicus' in 1993 aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag stelde Jerome Rose hem in staat om met een studiebeurs aan de Bowling Green University (Ohio, USA) te studeren voor de titel 'Master of Music'.

Laatste concert van dit jaar
Daarna studeerde De Vries nog twee jaar aan de Indiana University Bloomington voor het 'performance certificate'. Na het behalen van de Doctorstitel in 2004 aan de University of Texas at Austin werd Vincent Assistant Professor en Director of Collaborative Piano aan de Baylor University te Waco (Texas). Iedereen is uitgenodigd om dit concert bij te wonen. De toegang is gratis.

Uit de krant