Hanne Kraam (links) en Zus Rotteveel deelden vrijdag paarse bandjes uit.
Hanne Kraam (links) en Zus Rotteveel deelden vrijdag paarse bandjes uit. Foto: Esther Akerboom

Fioretti College maakt duidelijk statement op Paarse Vrijdag

Onderwijs

LHBT • Meer dan 900 middelbare scholen en mbo's deden mee aan Paarse Vrijdag, dit jaar op vrijdag 8 december. Door het dragen van paarse kleding en het hijsen van de regenboogvlag tonen zij solidariteit met homo-, bisexuele en transgenderjongeren.

Door Esther Akerboom

Ook op het Fioretti College in Lisse werd de regenboogvlag gehesen, in tegenstelling tot bij de gemeente Lisse, die dit nog steeds weigert te doen. Die weigering kwam hard aan bij de leden van de Gay Straight Alliance van het Fio. Reden te meer om te laten zien dat de school een stuk ruimdenkender is dan de gemeente. 'Wij doen mee om aan iedereen die andersgeaard is, een andere gender, religie of huidskleur heeft, te laten zien dat ze hier geaccepteerd worden', vertelt Zus Rotteveel, actief lid van de GSA. Samen met Hanne Kraam, Lars Knaap en Scott Duivenvoorden deelt zij paarse polsbandjes uit op school.

Ondanks dat er niet echt veel leerlingen in het paars zijn gekleed, worden de polsbandjes graag aangenomen. "Ze zijn heel populair", aldus Rotteveel. Maar toch wil niet iedereen zo'n bandje om, merkte Knaap. "Ik was net in het studiecentrum en toen waren er mensen die zeiden: nee, ik doe er niet aan mee. Maar ik denk niet dat ze er echt tegen zijn." "Als mensen er echt op tegen zouden zijn dan krijgen ze met mij van doen", valt Rotteveel in." Ik kan er echt niet tegen als mensen anderen niet accepteren om wie ze zijn, dan word ik heel fel!"

Over de impact die Paarse Vrijdag op school heeft, twijfelt Rotteveel een beetje. "Ik denk niet dat het veel impact heeft, maar kinderen gaan er wél over nadenken. En mensen die andersgeaard zijn en het niet durven te zeggen, beseffen dan dat ze in elk geval gesteund worden. Ik hoop vooral dat er op deze school niet gepest wordt als je bijvoorbeeld homo bent. Helaas hoor ik dat het woord 'gay' nog steeds als scheldwoord wordt gebruikt, vooral in de onderbouw, daarna wordt het minder. Misschien gaan kinderen door Paarse Vrijdag wel beseffen dat dat heel vervelend aan kan komen."

Volgend jaar komt er in elk geval weer een Paarse Vrijdag. "Er zijn helaas nog zoveel mensen die zwaar tegen homoseksualiteit of transgenders zijn. Als je als kind met een andere geaardheid opgroeit in zo'n gezin, dan weet je in elk geval dat je op school wel wordt geaccepteerd."

Uit de krant